דרישה בכנסת: ועדת חקירה לאוסלו. ראיון

בעקבות דרישת תנועת הריבונות להקמת ועדת חקירה להסכמי אוסלו התראיינה נדיה מטר בערוץ 7 והציגה את משמעות הדרישה בהרחבה. בפניכם הראיון במלואו:

מערכת ריבונות
14-07-2026

לראיון הרדיופוני בערוץ 7

בדיון שהתקיים בוועדת המשנה של ועדת חוץ וביטחון ועסק בהסכמי אוסלו העלתה תנועת הריבונות קריאה להקים ועדת חקירה לחקר הסכמי אוסלו. בראיון לערוץ 7 מסבירה נדיה מטר, מראשי התנועה ומי שהציגה את הדרישה בכנסת, מה עומד מאחורי המהלך.

מטר מספרת על הדיון שהתקיים בניהולו של חבר הכנסת צבי סוכות בהשתתפות מספר גופים וארגונים והתמקד בטיפול הישראלי, אם קיים כזה, בהפרות הרש"פ את הסכמי אוסלו, אלא שבמהלך הדיון התברר כי לגופים הרשמיים שהוזמנו לדיון, ובהם המינהל האזרחי, המל"ל ומשרד הביטחון, אין תשובות ולמעשה הנציגים לא הגיעו עם רשימת ההפרות שביצעה הרש"פ לסעיפי ההסכם. מטר מספרת על תחושה קשה של נציגי ארגוני הימין עם ההבנה שלמעשה במשך 34 שנים לא היה גוף רשמי של מדינת ישראל שריכז את ההפרות וטיפל בהן.

באשר לה עצמה מזכירה נדיה מטר את ימי החתימה הראשונים על ההסכם וההחלטה שלה ושל חמותה המנוחה, רות מטר, להקים את ארגון 'נשים בירוק' ולהיאבק בתכנית המדינית, על אף שהיו מי שניסו להרגיע לטעון שלא מדובר במהלך שיבשיל לכדי הקמת מדינה פלשתינית ושהאנרגיות שמושקעות במאבק מיותרות. מאוחר יותר, בימי הגירוש מגוש קטיף, הכירה את יהודית קצובר ויחד הקימו את תנועת הריבונות מתוך הבנה שלא די באמירת 'לא' להסכמי אוסלו, ויש להציג תכנית מדינית חיובית שאליה יש לחתור, תכנית הריבונות.
בעיניה הקריאה להקמת ועדת חקירה להסכמי אוסלו היא חלק בלתי נפרד מהתפנית שעל מדינאי ישראל לבצע במעבר מרוח אוסלו. ועדה שתבדוק איך הגיעה ישראל לחתימה על ההסכמים ההם היא שתביא לסגירתו של הפרק הזה בקורותיה של ישראל ולראשיתו של עידן חדש בו ישראל מפיקה לקחים ומבטיחה שלא לחזור על טעויות מסוג זה.

שאלתנו אם הדרישה לועדת חקירה נובעת מתחושה שמדובר במעשים שנעשו בזדון מתוך מגמה לפגוע במדינה או שיש לחקור גם במידה ומדובר בתוצאות שנגרמו בשוגג, משיבה מטר ומזכירה את ספרה של ההיסטוריונית ברברה טוכמן העוסק בההשלכות של החלטות שקיבלו מנהיגים בהיסטוריה הכלל עולמית על העמים שלהם, וזאת החל מההחלטה להכניס את הסוס לטרויה. אירועים שכאלה נעשו לכאורה בתום לב אך הביאו לאסון על העם. העובדה שדברים לא נעשו בזדון לא משנה את עובדת האסון שנגר, אומרת מטר המשוכנעת כי לו הייתה חיה היום טוכמן היא הייתה מקדישה פרק מיוחד להסכמי אוסלו.

בהתייחס לעובדה שמדובר בהחלטה מדינית, כזו שלכאורה לא נהוג לחקור במתווה של ועדת חקירה, מזכירה נדיה מטר את ועדת אגרנט שחקרה גם החלטות מדיניות סביב מלחמת יום כיפור. הועדה, היא אומרת, לא בוחנת את השאלה אם החלטה התקבלה בסמכות, על אף שגם את הנתון הזה יש לחקור, אלא את התוצאה, האם כלל הנתונים היו על שולחן מקבלי ההחלטות, האם הוצגו בפניהם הסיכונים וההתראות, האם ההערכות היו נכונות וכיוצא באלה, ובנוסף יש לבחון, היא אומרת, מדוע לא עצרו את התהליך כשהתברר שמדובר באסון. לדבריה, גם את ממשלות הימין שבחרו שלא להפסיק את התהליך יש לחקור.

עוד ביקשנו ממטר להתייחס לזהותם של החוקרים בועדה שכזו. האם ישנם מי שניתן יהיה לסמוך על חקירתם האובייקטיבית? מטר מעדיפה שלא לציין שמות, אם כי ברור לה שלא מדובר יהיה בשופטי בג"ץ אלא באנשי משפט וביטחון בדימוס לצד אישים טובים אחרים שיוכלו לבחון את הדברים באופן שקול ומדוד. "זו לא נקמה", היא מדגישה, "אלא כלי של מדינה דמוקרטית ללמוד מכשל היסטורי כדי שהטעויות האלה לא יחזרו על עצמן. כיום רוח אוסלו לבושתנו ממשיכה להיות במקומות שונים. גדל כאן דור שלם שצמח למציאות של אוסלו וחושב שמצב שבו הרש"פ מחזיק במנגנוני שלטון ושדיבורים על מדינה פלשתינית הם נתונים שלא ניתן לשנות אותם".

עוד מציינת מטר את אחריותה של ישראל לעולם כולו, שכן כאשר היא נכנעת לטרור ומקבעת אצלה את התפיסה שויתורים יביאו לשינוי האויב, העולם כולו רואה ולומד מכך גם לגבי התמודדותו שלו עם הטרור. תפנית של 180 מעלות מתפיסת אוסלו מקרינה על העולם כולו רוח אחרת של מאבק בטרור ועמידה איתנה מולו.

צריך לעבור לרוח ריבונות. התיישבות זה חשוב ואנחנו מברכים עליה, אבל התיישבות היא דבר הפיך כמו שראינו בגוש קטיף וצפון השומרון. ללא ריבונות המסר הוא שאנחנו לא בטוחים שזה שלנו".

עוד שאלנו את נדיה מטר מה תהיה תגובתה אם בארגוני שמאל או בממשלת שמאל ידרשו ועדת חקירה למפעל ההתנחלויות בתואנה שהוא זה שמונע עתיד של שלום. מטר דוחה את ההשוואה, אם כי מבהירה כי היא מכבדת את הזכות לדרוש הקמת ועדת חקירה. "ההתיישבות היא המשך של המפעל הציוני. אם רוצים אפשר לחקור גם את הרעיון הציוני ואת הקמת המדינה...", היא אומרת וקובעת כי אין כל מקום להשוואה למהלך שמעניק נשק ושטח בלב הארץ לאויב.

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
אלימות המתנחלים - מה באמת קרה בקוצרא
מערכת ריבונות
14-08-2026
הקמפיין סביב "אלימות המתנחלים" מצא את ה"כוכב התורן" שלו בכפר הערבי קוצרא, מדרום לשכם — והפעם נראה שאפילו שגריר ארה"ב מייק האקבי נפל בשבי הנרטיב. מאמר מערכת באתר 'המהדורה היהודית'
ריבונות - כתב עת מדיני
קמפיין "אלימות המתנחלים" הוא פרק ב' של שקר הרעב בעזה
מערכת ריבונות
14-08-2026
הספין התורן בקמפיין נגד ההתיישבות מראה שמדובר בקרב על האמת מול מיתוג פרוגרסיבי המציג לעולם את הסרט רק מהאמצע. מאמרו של שלמה פילבר באתר ערוץ 14
ריבונות - כתב עת מדיני
אוגוסט. כולם בחופש. חמאס לא.
יהודית קצובר ונדיה מטר
14-08-2026
דווקא עכשיו, כשנדמה שהכול קצת נעצר, בעזה קורים דברים שאסור להתעלם מהם
ריבונות - כתב עת מדיני
​תמרור אזהרה אדום בוהק מ''מפת הדרכים'' למדינת טרור
מערכת ריבונות
07-08-2026
פעילי תנועת הריבונות ופורום הגבורה בקריאה לשרי הקבינט: עיצרו את התכנית המבקשת לחזור למסלול אסון המדינה הפלשתינית.
ריבונות - כתב עת מדיני
​תנועת הריבונות לקבינט: "עצרו את מפת הדרכים ומסמך 20 הנקודות!"
מערכת ריבונות
05-08-2026
במכתב שנשלח לראש הממשלה ולחברי הקבינט המדיני-ביטחוני בעקבות כניסת מועצת השלום לרצועת עזה, קוראים תנועת הריבונות לעצור את קידום תוכנית 'מפת הדרכים'. "המתווה מחזיר את מדינת ישראל למציאות הביטחונית שקדמה ל־7 באוקטובר"
ריבונות - כתב עת מדיני
סמינריון מנהיגות לנוער הריבונות בתמונות
מערכת ריבונות
22-07-2026
קבלו הצצה מצולמת לכמה רגעים מתוך סמינריון הקיץ למנהיגות בו השתתפו עשרות מחברי תנועת נוער הריבונות. נערכים לפעילות ריבונות מואצת.
ריבונות - כתב עת מדיני
אל תתנו למילת הקסם 'אחדות' לשתק אתכם
מערכת ריבונות
22-07-2026
מנכ"ל מועצת יש"ע לשעבר, עומר רחמים, מזהיר מסירוס הימין ותפיסותיו באמצעות ניצול מושגי הממלכתיות, האחדות ואהבת ישראל.
ריבונות - כתב עת מדיני
תשעה באב – לא הרומאים על ספסל הנאשמים
יהודית קצובר ונדיה מטר
22-07-2026
אילו תשעה באב היה מתקיים היום בבית משפט – את מי היינו מושיבים על ספסל הנאשמים?
ריבונות - כתב עת מדיני
סיור של אמונה, ריבונות ומעשה
מערכת ריבונות
17-07-2026
קם דור חדש אשר לא ידע את אוסלו, דור בריא הנצמד לאדמת ארץ ישראל, שזכותנו על כולה, דור שלא נותן לבלבל אותו
ריבונות - כתב עת מדיני
החוות על הכוונת - זה הזמן לריבונות
יהודית קצובר ונדיה מטר
13-07-2026
ריבונות איננה רק יעד מדיני – היא הביטוח של ההתיישבות.