בלימת חוק הריבונות ע"י ראש הממשלה: החמצה היסטורית שתפגע בקלפי

מעיין טואף לע"מ

מי שמקפיא ריבונות במקום אחד – פותח פתח למדינה פלסטינית במקום אחר. מי שנמנע מהכרעה – יידרש לוויתור הבא

יהודית קצובר ונדיה מטר
ראשי תנועת הריבונות
15-01-2026

בימים האחרונים פורסם כי חוק החלת הריבונות, שאושר במליאת הכנסת לפני כחודשיים, הוקפא בפועל בעקבות מהלך פרוצדורלי: יו״ר הקואליציה אופיר כץ העביר את הדיון בו מוועדת החוץ והביטחון לוועדת הכנסת שבראשותו – מהלך שנעשה, על פי הפרסום, בהנחיית ראש הממשלה. המשמעות ברורה: הקפאת החוק ללא דיון וללא הכרעה. אין זו טכניקה שולית, אלא החמצה לאומית.

כמעט שישים שנה מעכבים את הריבונות ביהודה ושומרון, בשם תהליכים, לחצים ו”עיתוי”. המסר שהעיכוב משדר לאויבינו חד: יש למה להמתין. יש סיכוי. כל עוד ישראל נמנעת מהכרעה דה־יורה – התקווה למדינה פלסטינית חיה.

לא במקרה, העולם הערבי והרשות הפלסטינית אינם נבהלים מהקמת עוד יישוב או הרחבת שכונה. כל עוד אין ריבונות – הכול נתפס כהפיך. ניתן לפנות יישובים, לשנות מציאות, ולהחזיק בתקווה שיום אחד תקום מדינה פלסטינית בלב הארץ. העדר הריבונות הוא הדלק המרכזי של התקווה הזו.

וכאן מתחדדת הבעיה: ראש הממשלה מצליח לבלום – אך אינו פורץ להכרעה. הוא מנהל את המצב, אך נמנע מקיבועו. חוק שעבר במליאה מוקפא באמצעים תקנוניים, לא מתוך מחלוקת גלויה אלא מתוך היסוס מדיני.

ההיסוס הזה אינו מתקיים בחלל ריק. המעבר לשלב ב’ של “תוכנית 20 הנקודות”, ללא החזרת רן גוילי וללא קווים אדומים ברורים, נתפס כהתקפלות ללחצים שמפעיל ויטקוף – לחצים שלא ייעלמו אלא יעמיקו. הדרישה ל”גמישות” בזירה אחת תוביל לעיגול פינות בזירה אחרת, ובראשן סוגיית הנהגה פלסטינית “טכנוקרטית” בעזה.

ומכאן הדרך קצרה לסעיף 19, הקובע כי "לאחר שיקום עזה ורפורמות ברשות הפלסטינית עשויים להיווצר תנאים למימוש שאיפת העם הפלסטיני להגדרה עצמית ולמדינה". זהו רעיון ישן במסלול עוקף: מדינה פלסטינית בשלבים, דרך הדלת האחורית.

הקשר ברור: מי שמקפיא ריבונות במקום אחד – פותח פתח למדינה פלסטינית במקום אחר. מי שנמנע מהכרעה – יידרש לוויתור הבא.

אם החשש הוא מתגובה אמריקאית, ההיסטוריה מלמדת אחרת. ההחלטות המכוננות של ישראל – מהכרזת העצמאות ועד ירושלים והגולן – התקבלו בניגוד לעמדת ארה״ב. מדינה שאינה מוכנה לשלם מחיר מדיני על ריבונותה, עלולה לשלם מחיר ביטחוני כבד בהרבה.

ובפתחן של בחירות, הציבור מחפש מנהיגות שמכריעה. העם יודע לזהות נחישות – והוא גם יודע לתגמל אותה. הבחירה עדין פתוחה: להנציח היסוס או הכרעה לאומית. עתידה של ישראל מחייב את הבחירה השנייה.

פורסם בערוץ 7

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
רגע לפני הבחירות: קמפיין ריבונות טלוויזיוני
מערכת ריבונות
31-08-2026
"דקת הריבונות" היא כותרת קמפיין חדש בהובלת תנועת הריבונות ובשיתוף ערוץ 14 להשבת שיח הריבונות למרכז התודעה הישראלית לקראת יום הבחירות המתקרב.
ריבונות - כתב עת מדיני
אלימות המתנחלים - מה באמת קרה בקוצרא
מערכת ריבונות
14-08-2026
הקמפיין סביב "אלימות המתנחלים" מצא את ה"כוכב התורן" שלו בכפר הערבי קוצרא, מדרום לשכם — והפעם נראה שאפילו שגריר ארה"ב מייק האקבי נפל בשבי הנרטיב. מאמר מערכת באתר 'המהדורה היהודית'
ריבונות - כתב עת מדיני
קמפיין "אלימות המתנחלים" הוא פרק ב' של שקר הרעב בעזה
מערכת ריבונות
14-08-2026
הספין התורן בקמפיין נגד ההתיישבות מראה שמדובר בקרב על האמת מול מיתוג פרוגרסיבי המציג לעולם את הסרט רק מהאמצע. מאמרו של שלמה פילבר באתר ערוץ 14
ריבונות - כתב עת מדיני
אוגוסט. כולם בחופש. חמאס לא.
יהודית קצובר ונדיה מטר
14-08-2026
דווקא עכשיו, כשנדמה שהכול קצת נעצר, בעזה קורים דברים שאסור להתעלם מהם
ריבונות - כתב עת מדיני
​תמרור אזהרה אדום בוהק מ''מפת הדרכים'' למדינת טרור
מערכת ריבונות
07-08-2026
פעילי תנועת הריבונות ופורום הגבורה בקריאה לשרי הקבינט: עיצרו את התכנית המבקשת לחזור למסלול אסון המדינה הפלשתינית.
ריבונות - כתב עת מדיני
​תנועת הריבונות לקבינט: "עצרו את מפת הדרכים ומסמך 20 הנקודות!"
מערכת ריבונות
05-08-2026
במכתב שנשלח לראש הממשלה ולחברי הקבינט המדיני-ביטחוני בעקבות כניסת מועצת השלום לרצועת עזה, קוראים תנועת הריבונות לעצור את קידום תוכנית 'מפת הדרכים'. "המתווה מחזיר את מדינת ישראל למציאות הביטחונית שקדמה ל־7 באוקטובר"
ריבונות - כתב עת מדיני
סמינריון מנהיגות לנוער הריבונות בתמונות
מערכת ריבונות
22-07-2026
קבלו הצצה מצולמת לכמה רגעים מתוך סמינריון הקיץ למנהיגות בו השתתפו עשרות מחברי תנועת נוער הריבונות. נערכים לפעילות ריבונות מואצת.
ריבונות - כתב עת מדיני
אל תתנו למילת הקסם 'אחדות' לשתק אתכם
מערכת ריבונות
22-07-2026
מנכ"ל מועצת יש"ע לשעבר, עומר רחמים, מזהיר מסירוס הימין ותפיסותיו באמצעות ניצול מושגי הממלכתיות, האחדות ואהבת ישראל.
ריבונות - כתב עת מדיני
תשעה באב – לא הרומאים על ספסל הנאשמים
יהודית קצובר ונדיה מטר
22-07-2026
אילו תשעה באב היה מתקיים היום בבית משפט – את מי היינו מושיבים על ספסל הנאשמים?
ריבונות - כתב עת מדיני
סיור של אמונה, ריבונות ומעשה
מערכת ריבונות
17-07-2026
קם דור חדש אשר לא ידע את אוסלו, דור בריא הנצמד לאדמת ארץ ישראל, שזכותנו על כולה, דור שלא נותן לבלבל אותו