תכניתו המדינית של השגריר פרידמן: ריבונות ישראלית על יהודה שומרון ובקעת הירדן

אבי אוחיון. לע"מ

בראיון שהעניק ל-JNS פורס שריר ארה"ב לשעבר, דיויד פרידמן, את פרטי תכניתו המדינית ליציבת אזורית וביטחון כאשר גולת הכותרת שבה היא החלת ריבונות ישראלית מלאה.

מערכת ריבונות
03-03-2024

בפניכם תרגום הריאיון שהעניק שגריר ארה"ב לשעבר בישראל, דיויד פרידמן, לאתר JNS ובו הוא מציג את תכניתו המדינית הסדורה הכוללת ריבונות ישראלית מלאה על כל ארץ ישראל שממערב לירדן.

את הראיון העניק פרידמן לאלכס טריימן והוא פורסם ב-29 בפברואר 2024 תחת הכותרת תכנית העתיד של יהודה ושומרון: תכנית הריבונות של השגריר לשעבר, דייויד פרידמן.

לכתבת המקור באתר JNS לחצו כאן.
 
בשבעה באוקטובר חוותה ישראל את הטבח הנורא ביותר בתולדותיה כמדינה.  הטבח בוצע בידי ארגון הטרור חמאס – בא כוחה של איראן – שעלה לשלטון לאחר בחירות חופשיות ונתמך על ידי רוב הציבור בעזה.  מתקפת הטרור נתנה גושפנקא לחשש שהיה קיים שנים רבות: כל ישות פלסטינית עצמאית ללא שליטה ביטחונית של מדינת ישראל תהפוך חיש מהר לכר פורה של מעשי טרור ברבריים שיכוונו כלפי המדינה היהודית. 

בימים אלה, כאשר ישראל נלחמת להסיר את איום החמאס לצמיתות, ולאחר שהארגון סומן כארגון טרור גם על ידי ארצות הברית, קוראת הקהילה הבינלאומית, ובתוכה ארצות הברית ובריטניה, ביתר שאת להקמתה של מדינה פלסטינית בכל שטחי יהודה ושומרון וחבל עזה.  זאת ועוד, מדינות אלה שוקלות להכיר רשמית במדינה פלסטינית בעוד ישראל נלחמת להשליט סדר באזור, מבלי להתחשב כלל בדעתם של הישראלים או הפלסטינים באשר לפתרון שתי המדינות או בסיכויים להגיע להסכם בסוגיה חמקמקה זו. 

מבחינתה של הקהילה הבינלאומית, ישנה דרך אחת ויחידה לסיים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני: חלוקתו של חבל ארץ קטנטן, קטן אף יותר ממדינת ניו ג'רזי, לשתי מדינות נפרדות עבור שני עמים בעלי דתות ותרבויות שונות ואף סותרות. 

לאור המצב הנוכחי, החליט השגריר האמריקני לשעבר, דיוויד פרידמן, להציע אלטרנטיבה שמכירה בתביעה המקראית שיש לישראל על יהודה ושומרון.  כמו כן, מכירה התוכנית ביכולתה של מדינת ישראל לפקח על האזור ולבנות בו תשתיות בנות-קיימא שיוכלו לשפר את רמת החיים של כל תושבי חבל ארץ זה, שמאז ומתמיד היה שנוי במחלוקת. 
ביום חמישי האחרון, הניח פרידמן על השולחן הצעה מהפכנית שקוראת לריבונות ישראלית מלאה בשטחי יהודה, שומרון ובקעת הירדן. 

התוכנית, ששמה "תוכנית העתיד של יהודה ושומרון", קרמה עור וגידים במרכז "פרידמן לשלום מתוך עוצמה" ושואפת להציע "פתרון ששומר על ביטחון ישראל, מכבד בריתות מקראיות ומעניק זכויות אזרחיות וכבוד לכולם."

פרידמן יודע דבר או שניים על השגת שלום במזרח התיכון.  הוא שימש כשגריר ארצות הברית בישראל תחת ממשל טראמפ.  במהלך שנות כהונתו נהנתה ישראל מאחת התקופות השקטות ביותר מבחינה ביטחונית, וזאת בשל הפסקת המימון לאויביה של ישראל, כולל הרפובליקה האיסלמית של איראן, הרשות הפלסטינית והרבה מסוכני הרשות באו"ם.
 
בנוסף, הכיר ממשל טראמפ בירושלים כבירתה של מדינת ישראל, ואף הכריז כי ההתנחלויות ביהודה ושומרון אינן מהוות הפרה של החוק הבינלאומי – מדיניות שממשל ביידן קורא עליה תיגר בימים אלה.  ואולם, ייתכן כי האירועים המשמעותיים ביותר בתקופה דנן היו הסכמי השלום ההיסטוריים שנחתמו בין ישראל לבין שכנותיה הערביות באזור המזרח התיכון וצפון אפריקה.  הסכמים אלה נודעו בשם "הסכמי אברהם". 

אף-על-פי שהשגריר המוצלח טרם שוחח עם הנשיא לשעבר לגבי קבלת תפקיד רשמי בעתיד, הדעה הרווחת היא שפרידמן ימלא תפקיד מרכזי בכל הנוגע למדיניות ארצות הברית במזרח התיכון במקרה שטראמפ ינצח בבחירות בנובמבר הקרוב. 

פרידמן הציג את קווי המתאר של התוכנית באירוע השקה של תנועת Keep God's Land ("שימרו על ארצו של הא-ל") במהלך כנס השדרנים הלאומיים והדתיים שהתקיים בנאשוויל, טנסי, בשבוע שעבר.  פרידמן הסביר מדוע חשוב להציג חזון חלופי לפתרון שתי המדינות, וטען כי מדינה פלסטינית מהווה "איום בטחוני וקיומי למדינת ישראל".  הוא הוסיף ואמר כי "כל ניסיונות העבר של ממשלים אמריקנים ליצור הגנות ביטחוניות במקרה שישראל תוותר על שטחים נכשלו."

פתרון שתי המדינות, אליו חותרים ממשל ביידן והקהילה הבינלאומית, אינו אלא בבחינת "אות מתה" ואיננו בר-קיימא.  למעשה, הוא רק ינציח את הסכסוך הישראלי-פלסטיני.  במקום זאת, יש צורך בחזון "כן ואופטימי" שאיננו כפוף לרעיון הדוגמטי של "שתי מדינות לשני עמים", אמר השגריר ל-JNS ביום חמישי.

"חזון לעתיד" של מרכז פרידמן שואף להרחיב את הריבונות הישראלית לאזור השנוי במחלוקת כחלק מהסכם משולש בין המדינה היהודית, ארה"ב ו"קבוצה מורחבת" של מדינות מוסלמיות אשר נרמלו את הקשרים עם ישראל במסגרת "הסכמי אברהם".

בתמורה, יקבלו הפלסטינים ביהודה ושומרון תושבות קבע והיתרי תנועה, אך לא תינתן להם הזכות להצביע בבחירות לכנסת ישראל. (בתוכנית ששרטט, מונה פרידמן את הדוגמה של פורטו-ריקו וגואם, שתושביהן אינם מצביעים בבחירות הפדרליות של ארצות הברית.). בנוסף, מדינות המפרץ יתבקשו לממן מעין "תכנית מרשל" לשיפור התנאים הכלכליים של הפלסטינים.

"אני מאמין שהתוכנית היא win-win עבור כולם. זה ייקח זמן; זה לא משהו שיזכה לתמיכה בבת אחת, אבל זה יעבוד עבור כולם", אמר פרידמן וציין: "אני יודע בוודאות שישנם חברים בבית הנבחרים ובסנאט של ארה"ב שיתמכו בזה.

"אני חושב שמדינות המפרץ גם הן היו תומכות אילו אמריקה הייתה תומכת. אם אמריקה לא תתמוך בזה, לא הייתי מצפה שמדינות המפרץ יתמכו בזה", הוסיף השליח לשעבר.
פרידמן מאמין שהממשלה בירושלים תעמוד מאחורי התוכנית "אם היא תוצג בפני ישראל כתוכנית שכוללת תמיכה אמריקנית, ואף מסוגלת לממן את עצמה."

"הכול תלוי בעמדה האמריקנית וכמה זה יעלה. מה תהיה העלות של לקיחת אחריות על שירותי הבריאות והתשתיות הפלסטיניות?  בדיוק משום כך צריך תמיכה ממדינות המפרץ ומדינות אחרות," אמר.

בתוכנית נכתב כי זו תבטיח כי "שטחי יהודה ושומרון יהיו תחת ריבונות ישראלית בהתאם לחזון הנביאים ולערכי התנ"ך, ושהאתרים הקדושים ביותר לנצרות וליהדות יהיו שמורים ומוגנים ונגישים לכל אדם".

אף-על-פי שטראמפ טרם עודכן בתוכנית, הנשיא לשעבר יתייחס להקמתה של  מדינת טרור פלסטינית "כדבר הגרוע ביותר" שיכול להיווצר במזרח התיכון, הדגיש פרידמן.

"אני מאמין שהנשיא נחרד לנוכח הפעולות של חמאס. הוא גם נחרד ממעשיה של הרשות הפלסטינית. הוא הרי חתם על ה-Taylor Force Act ויודע היטב שהוא לא נאכף בשטח", הסביר פרידמן, בהתייחסו לחוק המונע סיוע אמריקני לרמאללה כל עוד זו ממשיכה במדיניותה להעניק תמריצים כלכליים כדי לעודד הטרור.

אם ממשל ביידן ימשיך לאיים בהכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית, כפי שדווח,  הכרה זו תבוטל "ביום הראשון של ממשל טראמפ", נשבע פרידמן.

"אני לא חושב שהכרה חד-צדדית תחייב את ישראל בצורה כלשהי. ישראל צריכה לעשות מה שטוב לישראל. יש מציאות דמוגרפית שבה יש מדינה יהודית אחת בעולם. אני בספק אם אי פעם תהיה עוד אחת", סיכם פרידמן.

ש: השגריר פרידמן, ב-22 בפברואר, הקרן שלך, "מרכז פרידמן לשלום מתוך עוצמה", חשפה בקול תרועה רמה את תוכניתך ליהודה ושומרון בכנס השדרנים הדתיים והלאומיים בנאשוויל, טנסי. האם תוכל לתאר בקצרה את קווי המתאר של התוכנית?

ת: בקצרה, התוכנית מבטיחה ריבונות ישראלית על כל שטחי יהודה ושומרון, תושבות קבע לכל הפלסטינים המתגוררים בשטח זה, ותמיכה של ארצות הברית ומדינות המפרץ ב"תוכנית מרשל" כדי להעניק שירותי בריאות וחינוך טובים יותר לאזור שיובילו לשגשוג.  זוהי תוכנית מנצחת, העולה בקנה אחד עם בריתות התנ"ך, נותנת מענה לחששות הביטחוניים ומקדמת ערכים כמו כבוד האדם עבור כל אחד מברואיו של א-לוהים.

ש: מדוע הוצגה התוכנית דווקא עכשיו?

ת: אני פועל נגד פתרון שתי המדינות מאז שעזבתי את תפקידי. אנחנו צריכים אלטרנטיבה לפתרון שתי המדינות שאותו מנסה ממשל ביידן לקדם בכל הזדמנות. הפתרון שמציע ביידן לא עובד. הוא מתגמל טרור; הוא מקדם את מה שללא ספק יהפוך למדינת טרור; הוא יוצר סיכון קיומי לישראל ושכנותיה ומפר את הבריתות שא-לוהים כרת  עם העם היהודי. אלה שתומכים בפתרון שתי המדינות טוענים שאין אלטרנטיבה לתוכנית אחרת. ובכן, הנה האלטרנטיבה, והיא גם הדרך היחידה שיכולה לעבוד.

ש: ב-23 בפברואר, נראה היה שמזכיר המדינה האמריקני, אנטוני בלינקן, הפך על פניה את "דוקטרינת פומפאו" של ממשל טראמפ, שקבעה כי קהילות יהודיות אזרחיות ביהודה ושומרון אינן בהכרח בלתי חוקיות על פי החוק הבינלאומי. מהי דעתך לגבי זה?

ת: קודם כל, אני חושב שזה לא בסדר. תוכנית טראמפ העניקה לישראל שליטה בהכי הרבה שטח ביהודה ושומרון מכל תוכנית שהתפרסמה אי פעם. אם זה היה לא חוקי, לא היינו עושים זאת. למדנו את הנושא והגענו למסקנה שלא הייתה כאן בעיה חוקית.

במובן הפשוט ביותר, הרבה שטחים שונים חולקו אחרי מלחמת העולם הראשונה ולאחר תבוסתה של האימפריה העות'מאנית, והועברו לשליטת המנדט של מדינות שונות. העם היהודי היה היחיד שהובטחו לו זכויות כלשהן על ארץ ישראל בוועידת סן רמו ב-1920. היהודים היו היחידים שהוכרו כבעלי זכות חוקית על פלסטינה, היינו, הבעלות האמיתית על הארץ ניתנה ליהודים.

העות'מאנים שלטו בה במשך 400 שנה. ואז הם ויתרו על כל התביעות שלהם על הקרקע. הבריטים קיבלו את האדמה בנאמנות. הם לא היו אמורים לקבל את הארץ לצמיתות. שבעים ושניים אחוז מהקרקעות נמסרו לירדן.

אולם, אין בעצם שום מדינה ערבית שיש לה תביעה על הקרקע. אם בוחנים את כל מי שיכול לטעון לבעלות על השטח - העות'מאנים, הבריטים, הירדנים - כולם נטשו את הקרקעות והלכו. בינתיים, לפלסטינים מעולם לא הייתה שום טענה לבעלות על השטח. דווקא לעם היהודי יש טענה המבוססת על ההיסטוריה המקראית: הברית שכרת א-לוהים עם אברהם, יצחק ויעקב.

אם מישהו ממשרד החוץ אומר לפלסטינים שהם הבעלים על הקרקע, למה שירצו אי פעם להתפשר? למעשה, הוא רק מבטיח שהסכסוך יימשך לנצח. המדיניות הנוכחית היא גול עצמי.

ש: איך אתה מגיב לדיפלומטים שמכנים את יהודה ושומרון "הגדה המערבית"?

ת: ברור שיש פוליטיקה מאחורי המינוח. אני חושב שהמונח המתאים הוא יהודה ושומרון. "הגדה המערבית" היה שם שניתן לשטח על ידי ירדן, ואני חושב שזה לא הוגן. במקרה הטוב, אותם דיפלומטים דוחפים לפתרון שתי המדינות.  בהכחשתם את הקשר ההיסטורי של עם ישראל לארץ ישראל, הם מקווים לגרום לישראל למסור את השטחים הללו ביתר רצון.

אגב, ברור שמתוך בחינה של מה שקורה בשטח, הסכמי אוסלו מתו מזמן. הפלסטינים וארה"ב מנסים להיאחז בחלקים של אוסלו שהם אוהבים ולהפר את החלקים שהם פחות מחבבים. אני למד מכך שההסכם אפילו לא שווה את הנייר שעליו נדפס.

ש: לפי התוכנית מבית מרכז פרידמן, אלו זכויות יהיו לפלסטינים?

ת: בעצם כל הזכויות שלא מאיימות על ישראל. זה כולל את הזכות לחיות בבתיהם לצמיתות, להצביע למנהיגים המקומיים שלהם ולנהל עסקים בישראל ובשאר העולם.

ש: האם יצביעו בבחירות הארציות?

ת: ערביי ישראל וצאצאיהם יצביעו בבחירות הארציות, אך לא פלסטינים המתגוררים ביהודה ושומרון. ישראל לא יכולה להחליף סיכון צבאי בסיכון דמוגרפי. אבל לפלסטינים יהיו זכויות הצבעה משמעותיות ברמה המקומית וברוב העניינים המשפיעים על חיי היומיום שלהם.

ש: האם השיטה הזו לא תיחשב כפוגענית על ידי רבים שיטענו שמדובר בסוג של אפרטהייד?

ת: זה לא דומה לאפרטהייד. בדרום אפריקה הגזענית, שחורים נלקחו מבתיהם והונחו בשכונות פחונים לשחורים בלבד בתת-תנאים. לפי התוכנית שלנו, הפלסטינים יקבלו תושבות קבע בבתיהם וייהנו משדרוג משמעותי בתשתיות, בבריאות, בחינוך וברווחתם הכללית.

בואו נזכור שכאן זה המזרח התיכון, לא אמריקה ולא אירופה. אין באזור דמוקרטיות מלבד ישראל. כשמצרים התמודדה בבחירות, האחים המוסלמים עלו לשלטון, עד שהצבא, תחת שלטונו של הנשיא א-סיסי, תפס את השלטון. והעולם נשם לרווחה. התוכנית שלנו ממקסמת את השלטון העצמי והשגשוג הפלסטיני מבלי לסכן את ביטחונה של ישראל.

נקודה נוספת. אני לא חושב שמישהו מחשיב את ארצות הברית כמדינת אפרטהייד, למרות העובדה שתושבי פוארטו-ריקו, גואם וטריטוריות אחרות של ארה"ב אינם מצבעים בבחירות הארציות. המבנה הזה עובד בכל זאת, כי ברור למדינות אלה שהיתרונות שנובעים מהקשר עם ארצות הברית עולים בהרבה על ההגבלות שיש להם בעניין ההצבעה.  וזה המקרה גם כאן.

ועוד נקודה אחרונה. יש כ-50 מדינות מוסלמיות בעולם, ורובם עושות מאמצים רבים כדי לשמור על אופיים המוסלמי. לא רק שהעולם אינו מתנגד לכך, אלא המבקרים באותן מדינות מכבדים מאוד את הכללים ואת המנהגים, וכך גם ראוי. ולכן, יש מקום בעולם למדינה יהודית אחת, ומחירה של מדינה יהודית לא יכול להיות התאבדות לאומית באמצעות פתרון שתי המדינות.

ש: האם הפלסטינים לא ידחו את התוכנית הזו על הסף כפי שעשו עם כל התוכניות האחרות בעבר?

ת: ברור שהם יעשו זאת, אבל אז יתחיל להיות מעניין. לעם הפלסטיני אין אינטרס לחיות במדינה שמנוהלת על ידי הרשות הפלסטינית, הידועה כישות מושחתת, מדכאת וחסרת כל יכולת. אני מאמין שברגע שהם ייראו הזדמנות להשתחרר מהרשות, הם יאמצו אותה.

ש: ומה עם המחבלים?

ת: המלחמה של ישראל בטרור חייבת להימשך עד לתבוסה המיוחלת. אבל התוכנית הזו מאפשרת לישראל להשתמש לא רק במקל, אבל גם בגזר. המסר שתעביר ישראל לפלסטינים יהיה כדלקמן: "אם תנסו להרוג אותנו, אנחנו נשכים להורגכם; אבל אם ברצונכם לחיות איתנו בשלום, נוכל לתת לכם הזדמנויות מעבר לכל דמיון."

ש: אדוני השגריר, היו הצעות אחרות בעבר שדיברו על ריבונות ישראלית על שטחי יהודה ושומרון. במה שונה תוכנית זו מקודמיה?

ת: תוכניות קודמות ביקשו לשמור על שטחי C בשליטת ישראל ולוותר על שטחים A ו-B ולהעבירם לשליטה פלסטינית. אבל אם אזורים A ו-B יישארו מנותקים מישראל, הם פשוט יהפכו לעזה וככה רק ננציח את הסכסוך. ישראל צריכה להחיל ריבונות על אזורים A ו-B ו-C, לא רק כדי לשמור את ביטחונה אלא גם כדי ליצור הזדמנות לפלסטינים לשגשג בתוך החברה הישראלית.

התרחקתי מ-"עסקת המאה" של ממשל טראמפ כי התגובה הפלסטינית לתוכנית טראמפ הייתה מאוד עוינת.  הצעת פשרה למי שלא רוצה להתפשר נראית לי חסרת-תוחלת. אני משוכנע שאחרי ה-7 באוקטובר, כל דיון על מדינה פלסטינית יתמרץ טרור נוסף. הייתה לנו מעין "חזרה גנרלית" למדינה פלסטינית גם בעזה וגם בשטחי A ביהודה ושומרון. אלה מקומות שבהם לא מתגוררים יהודים כלל, ואין נוכחות צבאית ישראלית. ראינו שזה לא עובד. זה רק יוצר כר פורה לטרור. אלו לקחים כואבים שלמדנו ב-7 באוקטובר.

ש: וכמה זמן ייקח עד שכל זה יושג?

ת: זה יכול לקחת דור, במיוחד עם כל השנאה וחוסר האמון שעלו לפני השטח אחרי המתקפה הברברית של חמאס. אבל אני חושב שהעיקרון הבסיסי נכון: ישראל (בעזרת ידידותיה)  תערוב לשלומם של כל הפלסטינים המוכנים לחיות בשלום עם ישראל. ואני חוזר ואומר, זה בכל שלושת המישורים הרלוונטיים: שמירה על ביטחון ישראל, קידום כבוד האדם ונאמנות לבריתות המקרא. אני מאמין שהתוכנית הזו מציבה את ישראל במסלול הנכון לקראת השגת התוצאה הראויה.

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
אכן הגיע הזמן לסדר חדש
יהודית קצובר ונדיה מטר
01-10-2024
סיימנו (כמעט) בדרום, מעמיקים את המערכה בצפון, ולא שוכחים את האיום ממזרח. לאחר קריסת מוצביה בצפון ובדרום צפויה איראן למקד מאמץ בגבול ירדן.
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות תשים סוף לזיגזוג שרק מסבך את ישראל
מערכת ריבונות
26-09-2024
עו"ד מוריס הירש מציג בפני צוות ההיגוי של תנועת הריבונות שורת ליקויים חמורים במדיניות הישראלית ואת תוצאותיה הרות האסון עבור ישראל.
ריבונות - כתב עת מדיני
סוף סוף אומרים לעולם לא למדינה פלשתינית
מערכת ריבונות
24-09-2024
ח"כ אלקין יזם, ח"כים מהקואליציה והאופוזיציה הצטרפו והאמירה החד משמעית של הכנסת הייתה התנגדות להקמת מדינה פלשתינית. המתנגדים היחידים: הח"כים הערבים. ארוכה הדרך הפרלמנטארית.
ריבונות - כתב עת מדיני
תנועת הריבונות נערכת לשנת פעילות חדשה
מערכת ריבונות
19-09-2024
סיור מיוחד, הרצאות ושיח משותף לקראת שנת הפעילות תשפ"ה. פורום ההיגוי של תנועת הריבונות נערך לקידום בשטח ובכנסת של חזון הריבונות ביהודה ושומרון.
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות, בלי לפחד כלל
מערכת ריבונות
19-09-2024
ראש מועצת בקעת הירדן דוד אלחיאני מאמין בכל נפשו בחזון הריבונות, אך כאשר הוצעה ריבונות בבקעה במסגרת תכנית טראמפ התייצב על רגליו האחוריות והתנגד. למה? ולמה הוא מתקשה לראות את המנהיגות מבצעת את הצעד ההכרחי, ריבונות בבקעה?
ריבונות - כתב עת מדיני
תמונת ניצחון: החלת ריבונות בבקעת הירדן
מערכת ריבונות
18-09-2024
מאמרו של חבר הכנסת דן אילוז (הליכוד). יו"ר משותף לשדולה להחלת ריבונות בבקעת הירדן. מתוך גיליון 17 של כתב העת 'ריבונות'.
ריבונות - כתב עת מדיני
"העולם יכבד את ישראל כשהיא תכבד את עצמה"
מערכת ריבונות
16-09-2024
שגריר ארה"ב בישראל לשעבר, דיויד פרידמן, מניח על השולחן האזורי תכנית מדינית הכוללת ריבונות ישראלית על שטחי ארץ ישראל כולה ומתוך כך אחריות ריבונית שתוביל ליציבות, רווחה וביטחון לכל עמי האזור. מחוץ לקופסא.
ריבונות - כתב עת מדיני
כשהעולם רוצה הוא מכיר גם בריבונויות מורכבות יותר
מערכת ריבונות
16-09-2024
עשרות מודלים של ריבונויות מיוחדות מוכרות בעולם. מודלים רבים שמאפשרים לחשוב מחדש על כיבוש, אפרטהייד, שתי מדינות ומדינה אחת. הכירו את המחקר של 'הביטחוניסטים'.
ריבונות - כתב עת מדיני
ניצחון וריבונות - גיליון מס' 17 של כתב העת ריבונות יצא לאור
מערכת ריבונות
15-09-2024
במאתיים אלף עותקים, בעברית ובאנגלית, הופץ גיליון 17 של כתב העת 'ריבונות' ובו מאמרים, ראיונות ועדכונים אודות משמעות הריבונות בדור הניצחון.
ריבונות - כתב עת מדיני
​ממשלת אחדות - כן, אך ללא בגידה בשותפים
מערכת ריבונות
15-09-2024
לא פוליטיקה קטנה וצרה לנגד עינינו, אלא חזון ועיצוב זהותה של מדינת ישראל לדורות. ממשלה שמשורותיה תסולקנה מפלגות הימין אינה ממשלת אחדות.