ימין ושמאל מתנצחים על חזון הריבונות

צילום: מירי צחי

גם בוועידת 'ישראל שלי' הפך חזון הריבונות למרכז השיח הפוליטי בישראל. בנט וסער מציבים תכנית. איתן כבל מתריע ומזהיר. כבר לא ניתן להתעלם מהחזון.

מערכת ריבונות
30-11-2018

חזון הריבונות ממשיך להיות מוקד השיח הפוליטי בישראל. התכנית המדינית שעד לפני כעשור איש לא העז לדבר עליה בקול רם היא כיום התכנית הרצינית היחידה הנדונה בכל פורום בין ימין לשמאל במדינת ישראל.

בכירי ימין ושמאל נשאו דברים בועידת 'ישראל שלי' (29.11.18) ומדבריהם של אלה ואלה עולה תמונה ברורה: הוויכוח הפוליטי מדיני בישראל עבר מתעתועי שתי המדינות לדיון בעד ונגד חזון הריבונות.

השר לשעבר גדעון סער, מבכירי הליכוד, הביע בנאומו תמיכה בהחלת הריבונות ובפתרון מדיני אזורי שעקירו אוטונומיה עבור ערביי יהודה ושומרון. לדבריו על ישראל "לעשות מהלך שיביא את הנורמליזציה ויגיד שאנחנו שם לעד" כשפירט יותר אמר סער כי "השלב הראשון חייב להיות החלת הריבונות על היישובים היהודיים בשטחי יו”ש. צריך לבנות בכל מקום בארץ ישראל. ההתיישבויות אינה מכשול לשלום".

לדבריו המענה המדיני הכולל בעתיד אמור לקשור את האוטונומיה הערבית ביו”ש לירדן. "הפתרון צריך להיות אזורי ולא פתרון של מדינה ערבית בלתי מתפקדת נוספת במרחב".

בדבריו הבהיר סער כי התנגדותו לרעיון המדינה הערבית בלב הארץ אינו תלוי כלל ועיקר בהיתכנותו ובהימצאותו או היעדרו של פרטנר ובזהותו של הפרטנר. לדבריו גם אם הפרטנר היה אחר אין לקבל את רעיון המדינה הנוספת. "אנחנו לא יכולים לקבל מדינה ערבית ביו"ש ללא קשר למי שדורש'', אמר.

השר נפתלי בנט, שר החינוך ויו"ר 'הבית היהודי', הטיל את האחריות להיעדרה עדיין של ריבונות ישראלית ביהודה ושומרון על כתפיו של ראש הממשלה. ''ראש הממשלה במידה רבה לא רוצה להחיל את החוק על שטחי C. הוא התבא פומבית בעד שתי מדינות. אני והוא לא באותו מקום ערכי. לכן הצעד הנחשוני הבא צריך להיות החלת ריבונות במקום שיחתוך את נושא הגושים. אומנם אנחנו בתקופה טובה שכאילו הסכנה חלפה. ממש לא. שום דבר לא בכיס. אני מאוד מודאג ואי עשייה לא אומר שהכול יהיה בסדר. ואנחנו צריכים אקטיבית להתקדם כי אחרת תיפול עלינו תכנית".

בנט הכריז והתחייב מעל בימת הכנס כי "אם נתניהו ינסה להקים מדינה פלסטינית אנחנו נצא מהממשלה ונפיל את הממשלה". עוד הוסיף ואמר: "אורי אליצור ז''ל אמר 'כשאתה לא יודע מה לעשות, תעשה'. אנחנו לא יודעים מה הדרך ולכן צריך לעשות. להתחיל להחיל ריבונות במעלה אדומים עד ים המלח שזו לא ההתנחלות הקלאסית ושובר את קו הגושים".

כאמור העיסוק בסוגיית הריבונות ממקד אליו את השיח גם מימין וגם משמאל שאינו יכול עוד להתעלם מהרעיון והחזון. בכנס 'ישראל שלי' נשא דברים גם חבר הכנסת איתן כבל, איש מפלגת העבודה, שהביע תקווה שנקודת האל-חזור מרעיון שתי המדינות לא מאחורינו. "מדינה אחת לשני עמים זהו סוף החזון הציוני, אנחנו לא מצליחים לדמיין מה יהיה כאן עוד 20 או 30 שנה. מה אנחנו משאירים לנכדים שלנו? שתי מדינות לשני עמים דה פקטו. ''יש היום 13 ח''כים ערבים בכנסת, מה יקרה כשיהיו 40 חברי כנסת ערבים? איך תתמודדו איתם?'', שאל כבל.

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות חלקית – שגיאה היסטורית ואסטרטגית
מערכת ריבונות
02-09-2025
על רקע הדיווחים אודות מהלכי ממשלה להחלת ריבונות חלקית ביהודה ושומרון מפרסמת תנועת הריבונות את תגובתה
ריבונות - כתב עת מדיני
אוכלים דגים מסריחים. האם גם נגורש מהעיר?
יהודית קצובר ונדיה מטר
29-08-2025
קריאה לראש הממשלה: החל ריבונות ביהודה ושומרון עוד לפני הכרת המדינות במדינה פלשתינית בכינוס עצרת האו"ם.
ריבונות - כתב עת מדיני
לראשונה דיברנו עם נתניהו על פרטי הריבונות
מערכת ריבונות
19-08-2025
ראש מועצת יש"ע, ישראל גנץ, סיכם את המפגש עם ראש הממשלה בעופרה: "לראשונה בפגישה עם ראש הממשלה עסקנו בפרטי הריבונות"
ריבונות - כתב עת מדיני
קריאה להכרעה מדינית - ריבונות!
מערכת ריבונות
17-08-2025
בהובלת תנועת הריבונות מוגשת לראש הממשלה קריאה להחלת ריבונות ומאחוריה שורה ארוכה של ארגונים ותנועות.
ריבונות - כתב עת מדיני
הריבונות בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. דיון מיוחד
מערכת ריבונות
30-07-2025
נציגים מנוער הריבונות נכחו בדיון המיוחד אודות הריבונות ויישומה, דיון בהובלת ח"כ צבי סוכות בוועדת המשנה של וועדת חוץ וביטחון. בפניכם כמה מהקולות ומהמראות.
ריבונות - כתב עת מדיני
הכנסת אמרה את דברה ההיסטורי: ריבונות היא הגשמת חזון העם
מערכת ריבונות
23-07-2025
ברוב דרמטי, בתמיכת ראש הממשלה וחברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, אישרה הכנסת את ההצעה לסדר הקוראת לממשלת ישראל להחיל ריבונות ביהודה ושומרון. תנועת הריבונות מברכת וקוראת לעבור לשלב המעשה.
ריבונות - כתב עת מדיני
חברי הכנסת של הליכוד קראו להחלת הריבונות: "בין הים לירדן תהיה רק מדינה אחת"
מערכת ריבונות
21-07-2025
שרים וחברי כנסת מהליכוד קיימו בכנסת כנס מיוחד לקידום הקריאה לריבונות מלאה ביהודה ושומרון. סגן ראש הממשלה השר לוין: "אנחנו נמצאים שוב בהזדמנות היסטורית שאסור לנו להחמיץ להחיל ריבונות ביהודה ושומרון"
ריבונות - כתב עת מדיני
ח"כ שקלים: ריבונות אינה פריבילגיה. היא חובה ומהות
מערכת ריבונות
10-07-2025
צפו בנאומו הנחרץ של חבר הכנסת אושר שקלים הקורא להחלת ריבונות קובע: זו חובתנו לדורות העבר ולביטחון דורות העתיד.
ריבונות - כתב עת מדיני
​הנוער לשרי הליכוד וליו"ר הכנסת: תודה על קריאתכם הנחושה לריבונות
מערכת ריבונות
08-07-2025
נציגי נוער הריבונות מסרו לשרי הליכוד וליו"ר הכנסת תעודת הוקרה על מכתבם הקורא לראש הממשלה להחיל מיידית ריבונות ביהודה ושומרון.
ריבונות - כתב עת מדיני
נייר עמדה לקראת ביקור נתניהו בבית הלבן ומכבש הלחצים הצפוי
מערכת ריבונות
03-07-2025
רגע לפני צאת ראש הממשלה לביקור בוושינגטון מפיצה תנועת הריבונות נייר עמדה אודות העקרונות והערכים עליהם יש לעמוד גם מול לחץ ידידותי משמעותי.