מהי ריבונות?

מהי הגדרת הריבונות? מה המשמעות והנגזרות של ריבונות? מה מקור הריבונות על הארץ בכלל ועל יו"ש בפרט? תנועת הריבונות משיבה.

מערכת ריבונות
09-01-2019

ההגדרה: ריבונות היא סמכות בלעדית של מדינה או עם על שטח מסוים.

המשמעות: משמעות הריבונות, בשל היותה זכות בלעדית לעם או מדינה, היא שליטה עצמאית על השטח ומתוך כך קבלת אחריות מלאה על המתרחש בו ומימוש הזכויות המלאות של המדינה או העם על השטח.

הנגזרות: ריבונותה של מדינה מחייבת אחריות מלאה על היבטיה השונים כלפי האוכלוסייה וכלפי השטח. הדברים באים לידי ביטוי בשמירת הביטחון, באכיפת הסדר והחוק, דאגה ליציבות כלכלית, שמירה על איכות סביבה, הגנה על זכויות אזרח ואדם, תנאי מחיה והגנת הטבע, וכן שורה ארוכה של היבטים נוספים.

כאמור בהגדרת המונח, ריבונות מהווה סמכות בלעדית לעם אחד ומדינה אחת. לא ניתן לחלוק ריבונות על שטח אחד בין שני לאומים או יותר מהטעם הפשוט שלכל עם יעדים משלו, אינטרסים משלו, אורח חיים ואידאולוגיה משלו ומכל אלה נגזר אופן החיים בשטח הריבוני בהתאם לקביעותיו של הלאום הריבון. מאחר וכך החלת ריבונות, מימושה וההכרה בה מונעת ובולמת תקוות לריבונות מקבילה מצידו של לאום אחר.

ביחס לארץ ישראל: ריבונותו של עם ישראל על ארץ ישראל נובעת מכוחה של ההבטחה התנ"כית. כוח זה הוא שהוביל את האומות להכיר בזכותו של עם ישראל לריבונות על ארצו ולקבע זכות זו במשפט הבינלאומי.

ביחס ליהודה ושומרון: עד כה נמנעות ממשלות ישראל לדורותיהן להכריע ולהחיל את ריבונות ישראל על שטח זה. מתוך כך נפגע המארג החוקי העוטף את המקום, כלומר, חקיקה ישראלית אינה מוחלת במלואה על השטח, והתושבים חיים תחת ממשל צבאי וחקיקת טלאים המבוססת על שילוב החוק העותומאני, החוק הבריטי, החוק הבינלאומי והחוק הישראלי. 

כמו כן היעדר הריבונות הישראלית על השטח מותיר תקווה ערבית להקמתה של מדינה ערבית נוספת על שטח זה. הגמגום הישראלי בסוגיית הריבונות לעומת הנחרצות הערבית מתקבלת בעולם כהודאה ישראלית בכך שאכן אין לישראל זכויות על השטח. זאת בניגוד לחוק הבינלאומי ובניגוד לזכות ההיסטורית התנ"כית המוכרת בעולם המערבי והערבי גם יחד.

קיומה עדיין של התקווה להקמת מדינה ערבית (ביו"ש כצעד ראשון בלבד) היא רוח במפרשי הטרור המבקש לדחוק את רגליה של ישראל ולהקים מדינה ערבית על חורבותיה. ריבונות ישראלית מלאה תהווה גם בסיס להפעלת אכיפת חוקי ישראל בידי גורמי הביטחון והאכיפה הממונים על כך, וגם הבהרה חד משמעית באשר לריבון הבלעדי על השטח.

כאמור בסעיף 'המשמעות' אין משמעה של ריבונות זכויות מדיניות ולאומיות בלבד, אלא גם אחריות. מתוקף כך על ישראל הריבונית לדאוג לרווחתם האזרחית של התושבים בשטחה (שסוגיית מעמדם החוקי היא סוגיה נפרדת). במתן חיי רווחה אזרחיים יוסר מניע נוסף המשמן את גלגלי הטרור. לכשיובהר בפועל שריבונות ישראל מיטיבה עם תושבי השטח ממילא ייעקרו הנוגדנים לה.

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
חקיקת הריבונות קרובה יותר מכפי שנדמה
מערכת ריבונות
15-06-2025
הקואליציה הנוכחית הובילה להסדרת ההתיישבות הצעירה ולהצבעה גורפת נגד מדינה פלשתינית. ח"כ רוטמן משוכנע שחקיקת הריבונות מתקרבת.
ריבונות - כתב עת מדיני
​החלטות מתקבלות בירושלים ולא בוושינגטון
מערכת ריבונות
15-06-2025
מנכ"ל מועצת יש"ע, עומר רחמים: "אפשר להחיל את הריבונות בישיבת הממשלה בשבוע הבא". צריך רק לרצות.
ריבונות - כתב עת מדיני
לא ניתן עוד להתנהל כמו לפני יום הטבח
מערכת ריבונות
15-06-2025
בנאום מרגש ועוצמתי פנה שמעון אלקבץ ששכל את בתו בטבח השבעה באוקטובר לנוער הריבונות וקרא לא לשכוח מול אילו מפלצות אנו מתייצבים.
ריבונות - כתב עת מדיני
הריבונות. כך זה יקרה
מערכת ריבונות
15-06-2025
חברי הכנסת הלוי ואילוז, מראשי שדולת הריבונות בכנסת, בראיון משותף על בימת כנס נוער הריבונות בשדרות.
ריבונות - כתב עת מדיני
השר קרעי: ללא ריבונות ביו"ש אין מדינה יהודית ואין ביטחון
מערכת ריבונות
15-06-2025
שר התקשורת, שלמה קרעי: הריבונות היא עמוד שדרה לאומי, היא בוקעת מתולדות עמנו ומהווה בסיס מוסרי המגובה גם במשפט הבינלאומי.
ריבונות - כתב עת מדיני
סון הר מלך: די להבטחות. הגיע זמן ריבונות בפועל
מערכת ריבונות
15-06-2025
ח"כ לימור סון הר מלך בכנס נוער הריבונות: כל עוד אין ריבונות אין ביטחון, אין שוויון, אין שלטון חוק, אין פיתוח תשתיות.
ריבונות - כתב עת מדיני
כנס נוער הריבונות ה-7 בתמונות
מערכת ריבונות
14-06-2025
מפגן נוסף של נוער הריבונות הסתיים בשדרות וגם ממנו עלתה הקריאה: ריבונות עכשיו! צפו בתמונות שמשאירות טעם של עוד והיערכו לאירועים הבאים.
ריבונות - כתב עת מדיני
צביקה מור: לסיים את מבצע מרכבות גדעון כמו גדעון, בכניעת האויב
מערכת ריבונות
13-06-2025
צביקה מור בכנס נוער הריבונות: כשיש מתח בין מאזן האימה של המשפחות למאזן האומה האחראית על הריבונות, לא מפקירים את השבויים, לא נכנעים לאויב, אלא נלחמים.
ריבונות - כתב עת מדיני
מסתערים קדימה, לא ככובשים אלא כריבונים
מערכת ריבונות
13-06-2025
סגן ראש עיריית שדרות: אנחנו נכנסים לעזה כדי להישאר כדי להחיל ריבונות. הרב פנדל: להפוך את עזה להתיישבות אחרת.
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות היא שתבטיח ניצחון למען העתיד
מערכת ריבונות
13-06-2025
מאות בני נוער מכל רחבי הארץ השתתפו בכנס נוער הריבונות השביעי שהתקיים בשדרות. מפגן אדיר לקריאה: ריבונות עכשיו!