'יהודה ושומרון - חלק מהמפה התכנונית של ישראל'

דוד וייל

השר בצלאל סמוטריץ' מסביר מדוע בלם יחד עם השר אריאל את תכנית המתאר הארצית שגם בה לא היה התכנון נוגע ליהודה ושומרון.

מערכת ריבונות
11-07-2019

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' מסביר מדוע בלם יחד עם השר אורי אריאל את אישורה של תמ"א1 משום שאינה כוללת, כמו כל קודמותיה, את יהודה ושומרון.

את הדברים אמר השר סמוטריץ' בראיון לערוץ 7 ושם הבהיר כי "תמ"א 1 לוקחת 15 תכניות מתאר ארציות ומאחדת אותן לתכנית אחת, צעד נכון שמעורר שאלות מתחום התכנון". לדבריו יש לבחון גם את הסוגיות התכנוניות שעולות מתכנית המתאר, אך גם את סוגיית יהודה ושומרון שאינם כלולים במפה.

"יש אצלנו במשרד התחבורה תכנית אב מתארית ליהודה ושומרון עם מבט של שלושים שנה קדימה והערכות לכמות האוכלוסייה, מיקומי הישובים ועוד", אומר סמוטריץ' ומציין כי תחילת העבודה על תכנית זו בוצעה כבר בתקופת קודמו, ישראל כץ, ולבקשתו העניין מתוגבר ומזורז.

"אנחנו רוצים שיהודה ושומרון יהיו חלק מהמפה התכנונית של מדינת ישראל. אמנם יש כאן סוגיות משפטיות, כי מדובר במערכות תכנוניות אחרות ומקורות סמכות אחרים, אבל בעיניי זה דבר פתיר. גם אם עד שנחיל את הריבונות באופן מלא תהיה תמ"א נפרדת, מעין תמ"א 1 מזרח, ברור שהמבט התכנוני צריך לבחון את הדברים במבט כולל".

"כשר תחבורה לא יכול להיות מצב שכאשר אני בוחן את התנועה בכביש 5 או בכביש הכניסה לירושלים בלי להתייחס לתנועה שמגיעה מיהודה ושומרון. המבט צריך להיות כולל והמענה צריך להיות כולל. הקו הירוק הוא דבר וירטואלי שלא השטח, לא המציאות ולא החיים מכירים אותו ולכן אנחנו דורשים התייחסות כוללת ולא מצב שבו יש רק התייחסות לחלק המערבי של ארץ ישראל בלי החלק המזרחי שלה. יהיה על זה דיון בממשלה ואני מקווה שנצליח למצוא פתרונות", דברי סמוטריץ'.

על שאלת העלויות של תכנית מתאר חדשה הכוללת התייחסויות ליהודה ושומרון, השיב שר התחבורה והעיר כי "לחיות עולה כסף, לגור עולה כסף וגם לתכנן עולה כסף. הכנת התמ"א עולה הון תועפות, אבל כמו שמשקיעים כסף לתושבי תל אביב ישקיעו כסף גם לתושבי יהודה ושומרון. זה אינטרס של שני הצדדים שתהיה ראייה כוללת של שני עברי הקו הירוק. זה לא רק אינטרס של תושבי יהודה ושומרון".

בתנועת הריבונות בירכו על הצעד בו נקטו השרים סמוטריץ' ואריאל וציינו כי חזון הריבונות אינו רק בגדר אידאל רחוק אלא תבנית של פעולות וצעדים מעשיים וממשיים הכוללים בין השאר תכנון ארוך טווח של מדינת ישראל מבלי להפריד ולהבדיל בין שני עברי הקו הירוק.

בתנועה מזכירים כי כבר לפני כשלוש שנים הבחינו ראשי התנועה, יהודית קצובר ונדיה מטר, במראה המקומם של תכניות התמ"א הישראלית, תכניות המתוות לכאורה את גבולותיה של מדינת ישראל הקטנה ללא יהודה ושומרון. לאור זאת החלו בתנועה בעיצוב תכנית מתאר הכוללת לראשונה את יהודה ושומרון, הלא היא תמ"א 100.

לעיצובה ותכנונה של תמ"א 100 חברו אנשי מקצוע מתחומי העיור, הגיאוגרפיה, תכנון אוכלוסין ודמוגרפיה, ביטחון ועוד ובניצוחו של האדריכל יורם גינזבורג הולכת בימים אלה ומתעצבת התכנית שבתנועת הריבונות מקווים לראות בה בסיס עבודה עבור מתכנניה הרשמיים של מדינת ישראל בעתיד.

עוד יצוין כי בתמ"א 100 נקודת המבט התכנונית רואה את מרחב העיר ירושלים כמרכזה הרוחני והמעשי של מדינת ישראל, ובהתאם עולות נגזרות רבות ומעשיות הנוגעות למגוון סוגיות בישראל של עשרות השנים הבאות.

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
אין אלטרנטיבה. זה או ריבונות או סכנה קיומית
מערכת ריבונות
22-10-2026
כשמפלגות לאומיות נרתעות מלהציג חזון ריבונות ואת הדרך להגיע אליו, המשמעות היא קיבעון תודעתי, לחצים בינלאומיים ונסיגות שאחריתן מדינה פלשתינית. עו"ד נורדמן בראיון
ריבונות - כתב עת מדיני
כך נראית מהפכה ציונית שקטה
מערכת ריבונות
22-10-2026
בזה אחר זה פתח שר האוצר את צווארי הבקבוק שבלמו במשך עשרות שנים את ההתיישבות ביהודה ושומרון. ראש מועצת בקעת הירדן משתאה לנוכח המהפכה ומספר איך כל זה קרה.
ריבונות - כתב עת מדיני
'רק ריבונות ישראלית תביא יציבות אזורית'
מערכת ריבונות
22-10-2026
איך קורה שלמרות הטבח המזעזע האנטישמיות פורחת? מה תיצור ריבונות במרחב המזרח תיכוני? למה מתרחק האמריקאי הממוצע מישראל? שגריר ארה"ב לשעבר משיב ל'ריבונות'
ריבונות - כתב עת מדיני
לשם בדיוק מתקדמת ההתיישבות ביהודה ושומרון
מערכת ריבונות
22-10-2026
איפה היעדר הריבונות פוגע בזכויות האזרח? האם קודמה ריבונות בקדנציה האחרונה? לאן מתקדמת ההתיישבות בעתיד? ואולי ריבונות קצת מפריעה? יו"ר מועצת יש"ע בראיון.
ריבונות - כתב עת מדיני
ציון במשפט תיפדה – הכנס להשבת הריבונות לידי העם
מערכת ריבונות
13-10-2026
בהשתתפות שר המשפטים, ח"כים ואנשי ציבור קיימה תנועת הריבונות את כנס 'ציון במשפט תיפדה' על הדיקטטורה המשפטית והסיכוי לחולל מהפך של ממש ולהשיב לעם את הסמכות להכריע בגורלו.
ריבונות - כתב עת מדיני
לביאות ציון: יהודית קצובר ונדיה מטר
מערכת ריבונות
16-09-2026
זוכות אות 'אריה ציון' לשנת 2026 הן יהודית קצובר ונדיה מטר, ראשי תנועת הריבונות. בפניכם קטעים מהכתבה שפורסמה לכבוד האירוע.
ריבונות - כתב עת מדיני
רגע לפני הבחירות: קמפיין ריבונות טלוויזיוני
מערכת ריבונות
31-08-2026
"דקת הריבונות" היא כותרת קמפיין חדש בהובלת תנועת הריבונות ובשיתוף ערוץ 14 להשבת שיח הריבונות למרכז התודעה הישראלית לקראת יום הבחירות המתקרב.
ריבונות - כתב עת מדיני
אלימות המתנחלים - מה באמת קרה בקוצרא
מערכת ריבונות
14-08-2026
הקמפיין סביב "אלימות המתנחלים" מצא את ה"כוכב התורן" שלו בכפר הערבי קוצרא, מדרום לשכם — והפעם נראה שאפילו שגריר ארה"ב מייק האקבי נפל בשבי הנרטיב. מאמר מערכת באתר 'המהדורה היהודית'
ריבונות - כתב עת מדיני
קמפיין "אלימות המתנחלים" הוא פרק ב' של שקר הרעב בעזה
מערכת ריבונות
14-08-2026
הספין התורן בקמפיין נגד ההתיישבות מראה שמדובר בקרב על האמת מול מיתוג פרוגרסיבי המציג לעולם את הסרט רק מהאמצע. מאמרו של שלמה פילבר באתר ערוץ 14
ריבונות - כתב עת מדיני
אוגוסט. כולם בחופש. חמאס לא.
יהודית קצובר ונדיה מטר
14-08-2026
דווקא עכשיו, כשנדמה שהכול קצת נעצר, בעזה קורים דברים שאסור להתעלם מהם