'מלך ירדן חושש ממדינה פלשתינית'

צילום: מירי צחי

המזרחן יוני בן מנחם מספר על השיחה בה אמר המלך עבדאללה לאריק שרון כי אין להתייחס לאזהרותיו שאינן אלא מס שפתיים למניעת התקוממות פלשתינית בארצו.

מערכת ריבונות
20-05-2020

בהתייחסות לדאגתם של בכירים ב'כחול לבן' מתגובתו של מלך ירדן עבדאללה למהלך הריבונות מספר המזרחן והחוקר, איש התקשורת לשעבר יוני בן מנחם, לאופן בו נכון להתייחס לאזהרותיו של המלך מצעדיה הצפויים של ישראל.

בראיון שהעניק לערוץ 7 סיפר בן מנחם גם על שיחת טלפון שהתקיימה בין המלך עבדאללה לאריק שרון בתקופת כהונתו כראש ממשלת ישראל, ובה אמר לו מה כוונותיו האמתיות באזהרותיו. בשעתו פרסם בן מנחם את הדברים ככתב ב'קול ישראל'.

"המלך עבדאללה הוא שונה מאביו, המלך חוסיין. הוא חי בפחד מתמיד ואין לו קו עצמאי שאותו הוא מוביל ביחסים עם ישראל. הוא מהלך בין הטיפות בעיקר בעקבות הלחצים בירדן, לחצים כלכליים קשים שגברו בעקבות משבר הקורונה", אומר בן מנחם ומספר על שיחות שקיים עם בכירים ברש"פ שאינם מתרשמים מאזהרותיו של עבדאללה:

"ברש"פ אומרים אוף דה רקורד שהוא נותן את ההצהרות האלה כי הוא חושש מאינתיפאדה של פלשתינים בתוך ירדן. לכן הוא מיהר לצאת באזהרה שלו כלפי ישראל, כדי להרגיע את הפלשתינים בירדן. זה אמנם כאילו מופנה חיצונית אבל המסר נועד פנימה לירדן עצמה".

בשיחה עמו מזכיר בן מנחם כי אביו של המלך, המלך חוסיין, הודיע כבר בשנת 1988, בעיצומה של האינתיפאדה הראשונה, כי ארצו מתנתקת מיהודה ושומרון ואין לה תביעות טריטוריאליות באזורים אלה. "וגרמים בכירים בפתח' מעריכים שהוא מנסה להלך אימים על ישראל ולהראות שהוא עומד חד צדדית לצד הפלשתינים, אבל ירדן ויתרה על כל זיקה".

על השיחה המדוברת בין המלך לשרון מספר בן מנחם: "חשפתי אז שיחה סודית בין שרון לבין המלך עבדאללה. שם אמר לו המלך 'אל תשים לב לכל ההצהרות שלי. אני חייב לומר את הדברים, אבל הייתי רוצה שחיילי צה"ל הם שיישארו על גבול הירדן'. הוא לא רוצה שם חיילים פלשתינים שיוכלו להוות קרש קפיצה מזרחה ולהביא לשינוי השלטון ההאשמי כפי שהיה כבר בעבר".

בהקשר זה הזכיר בן מנחם כי השאיפה הפלשתינית היא הקמת מדינה משתי גדותיו של הירדן. "המלך עבדאללה יודע זאת היטב אבל הוא משלם מס שפתיים לפלשתינים".

בן מנחם ציין גם את היתרונות הרבים שמקבלת הממלכה ההאשמית בעקבות ההסכם עם ישראל, יתרונות שאיש בממלכה לא ימהר להשליך אותם. "הדברים הגלויים הם המים שישראל מספקת לו והסכם הגז עם ישראל, אבל יש גם את העניין הביטחוני שלא מדברים עליו. ברור שבעת צרה אם השלטון ההאשמי יהיה בצרה, כמו שהיה בעבר כשהיו איומים מכיוון סוריה וישראל נזעקה לעזרת המלך, גם כעת הוא יודע שבסופו של דבר מי שיכול לעזור לו ולמנוע את קריסת המשטר זה צה"ל והדרג המדיני שנותן לו את ההוראה".

"אני לא חושב שהמלך רוצה מדינה פלשתינית בשטחי הגדה המערבית. הוא גם יאבד את מעמדו כאפוטרופוס על המקומות הקדושים בירושלים, מעמד שלא נפגע בעסקת המאה. הנושא הזה מאוד חשוב להם כמשפחת המלוכה שם רואים את עצמם כצאצאי הנביא מוחמד. מעבר לכך שהסבא הגדול של המלך נרצח על ידי פלשתיני בתוך הר הבית. כל הדברים האלה ידועים היטב למלך עבדאללה".

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות חלקית – שגיאה היסטורית ואסטרטגית
מערכת ריבונות
02-09-2025
על רקע הדיווחים אודות מהלכי ממשלה להחלת ריבונות חלקית ביהודה ושומרון מפרסמת תנועת הריבונות את תגובתה
ריבונות - כתב עת מדיני
אוכלים דגים מסריחים. האם גם נגורש מהעיר?
יהודית קצובר ונדיה מטר
29-08-2025
קריאה לראש הממשלה: החל ריבונות ביהודה ושומרון עוד לפני הכרת המדינות במדינה פלשתינית בכינוס עצרת האו"ם.
ריבונות - כתב עת מדיני
לראשונה דיברנו עם נתניהו על פרטי הריבונות
מערכת ריבונות
19-08-2025
ראש מועצת יש"ע, ישראל גנץ, סיכם את המפגש עם ראש הממשלה בעופרה: "לראשונה בפגישה עם ראש הממשלה עסקנו בפרטי הריבונות"
ריבונות - כתב עת מדיני
קריאה להכרעה מדינית - ריבונות!
מערכת ריבונות
17-08-2025
בהובלת תנועת הריבונות מוגשת לראש הממשלה קריאה להחלת ריבונות ומאחוריה שורה ארוכה של ארגונים ותנועות.
ריבונות - כתב עת מדיני
הריבונות בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. דיון מיוחד
מערכת ריבונות
30-07-2025
נציגים מנוער הריבונות נכחו בדיון המיוחד אודות הריבונות ויישומה, דיון בהובלת ח"כ צבי סוכות בוועדת המשנה של וועדת חוץ וביטחון. בפניכם כמה מהקולות ומהמראות.
ריבונות - כתב עת מדיני
הכנסת אמרה את דברה ההיסטורי: ריבונות היא הגשמת חזון העם
מערכת ריבונות
23-07-2025
ברוב דרמטי, בתמיכת ראש הממשלה וחברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, אישרה הכנסת את ההצעה לסדר הקוראת לממשלת ישראל להחיל ריבונות ביהודה ושומרון. תנועת הריבונות מברכת וקוראת לעבור לשלב המעשה.
ריבונות - כתב עת מדיני
חברי הכנסת של הליכוד קראו להחלת הריבונות: "בין הים לירדן תהיה רק מדינה אחת"
מערכת ריבונות
21-07-2025
שרים וחברי כנסת מהליכוד קיימו בכנסת כנס מיוחד לקידום הקריאה לריבונות מלאה ביהודה ושומרון. סגן ראש הממשלה השר לוין: "אנחנו נמצאים שוב בהזדמנות היסטורית שאסור לנו להחמיץ להחיל ריבונות ביהודה ושומרון"
ריבונות - כתב עת מדיני
ח"כ שקלים: ריבונות אינה פריבילגיה. היא חובה ומהות
מערכת ריבונות
10-07-2025
צפו בנאומו הנחרץ של חבר הכנסת אושר שקלים הקורא להחלת ריבונות קובע: זו חובתנו לדורות העבר ולביטחון דורות העתיד.
ריבונות - כתב עת מדיני
​הנוער לשרי הליכוד וליו"ר הכנסת: תודה על קריאתכם הנחושה לריבונות
מערכת ריבונות
08-07-2025
נציגי נוער הריבונות מסרו לשרי הליכוד וליו"ר הכנסת תעודת הוקרה על מכתבם הקורא לראש הממשלה להחיל מיידית ריבונות ביהודה ושומרון.
ריבונות - כתב עת מדיני
נייר עמדה לקראת ביקור נתניהו בבית הלבן ומכבש הלחצים הצפוי
מערכת ריבונות
03-07-2025
רגע לפני צאת ראש הממשלה לביקור בוושינגטון מפיצה תנועת הריבונות נייר עמדה אודות העקרונות והערכים עליהם יש לעמוד גם מול לחץ ידידותי משמעותי.