להקים ישובים כי אנחנו חיים כאן ולא כי אנחנו מתים כאן

גלעד פילבר

המחנכת יעל שבח, אלמנתו של רזיאל שבח הי"ד, מספרת על ההחלטה לקבור את בעלה בחוות גלעד, הקשר למערת המכפלה והתקווה לישובים שיקומו מתוך צו חיים ולא רק לזכר נופלים.

מערכת ריבונות
10-06-2021

יעל שבח, אלמנתו של רזיאל הי"ד, השתתפה בוועידת נוער הריבונות השלישית שהתקיימה בשמורת 'עוז וגאו"ן' שבגוש עציון וחלקה עם מאות בני הנוער שהגיעו מכל רחבי הארץ תחושות ותובנות מחייה כאלמנת פיגוע טרור, תושבת חוות גלעד שבשומרון.
 
את דבריה פתחה בסיפור הלילה בו נרצח בעלה, על ההלם של השעות הראשונות שאחרי הרצח ועל הרגע בו נשאלה על ידי ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן היכן היא מעוניינת לקבור את בעלה. כאלמנת טרור המדינה מאפשרת לה לבחור בית עלמין לקבורת בעלה, אם בעיר מגורי הוריו או אולי בעיר מגוריה הוריה וכו'.
 
באותם ימים לא היה בחוות גלעד בית עלמין בשל קשיים שהערים המנהל האזרחי על הישוב, חוות גלעד, המוגדר כישוב בלתי חוקי. יעל אזרה כוחות כדי להודיע שהיא מבקשת לקבור את בעלה בחוות גלעד ואנשי המועצה פתחו מפות על מנת לתכנן את הקמת בית העלמין בישוב.
 
מסיפורה האישי עברה יעל לסיפור ההחלטה על קבורת שרה במערת המכפלה על אף המרחק מבאר שבע, זאת מתוך דבר תורה שאמר רזיאל בעלה המנוח שהסביר שידע אברהם ברו קודשו שקבורת שרה במערה תביא להיאחזות שלא תינתק לדורות הבאים
 
"אם ישוב יהודי רוצה להיות ישוב של קבע הוא צריך לקבור את המתים שלו שם", מצטטת יעל את בעלה באותו דבר תורה. "נחיל ריבונות ולא רק נקבור את המתים שלנו בכל מקום בארץ ישראל אלא גם נחיה בכל מקום בארץ", אמרה והזכירה את התקווה שליוותה את קבורת בעלה שהישוב אכן יהפוך חוקי, אך עד כה הדבר לא קרה.
 
בדבריה הזכירה יעל שבח את הקמת הישוב אביתר שנקרא על שם אביתר בורובסקי ויהודה גוואטה הי"ד. "אנחנו לא צריכים למות כדי שהארץ הזו תתקיים", אמרה וציינה שורה ארוכה של שמות ישובים שהוקמו לזכר הרוגים וכעת "לא נחכה שימות הבא בתור כדי שנקים ישוב. אנחנו צריכים להיות כאן לא כי אנחנו מתים אלא כי אנחנו חיים, לא בגלל ביטחון אלא כי זו הארץ שלנו".

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
​הצטרפו אלינו לחשבון הנפש הלאומי הדרוש כל כך בעת הזו
יהודית קצובר ונדיה מטר
21-10-2025
לא נאפשר לסמא את עינינו שוב עם הסכמים הכובלים את ידיה של ישראל מלהגשים את ייעודה ולהבטיח את ביטחונה. היו שותפים עימנו בחשיבה הנדרשת כיום להמשך תנופת הריבונות הלאה עד להגשמתה ומימושה.
ריבונות - כתב עת מדיני
אם לא נפחיד את עצמנו נמצא פתרונות
מערכת ריבונות
03-10-2025
החזון, שפעם גם אנשי ימין ראו בו הזוי ומנותק מהמציאות, הופך למציאות מדינית. השר אלקין שזרע זרעי ריבונות בכנסת לפני 16 שנים מאמין שהגיעה השעה לקצור.
ריבונות - כתב עת מדיני
הכול כבר מוכן. הגיע זמן החלטה
מערכת ריבונות
02-10-2025
שר המשפטים לא זקוק למהלכים אנטי ישראליים באו"ם כדי לקבוע שהגיע זמן ריבונות, ובכל זאת, המהלך באו"ם מצטרף לפאזל היסטורי שיוצר חלון הזדמנויות נדיר.
ריבונות - כתב עת מדיני
'הנושא החשוב והמרכזי ביותר כעת הוא החלת הריבונות'
מערכת ריבונות
02-10-2025
השר אלי כהן: אם נצטרך לבחור, ולא בטוח שנצטרך, אז הריבונות חשובה יותר מנורמליזציה עם סעודיה. ריבונות היא עבורנו כורח קיומי.
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות ועידוד הגירה מרצון – "שילוב הכרחי לניצחון"
מערכת ריבונות
03-10-2025
משרדו של השר בן גביר עשוי להיות זה שיקבל לידיו את מושכות הביטחון ביהודה ושומרון ביום שאחרי הריבונות. האם הוא ערוך לכך? בן גביר רגוע ומשוכנע: ריבונות היא צעד משמעותי והיסטורי אך לא היחיד הדרוש.
ריבונות - כתב עת מדיני
החלום מתגשם
מערכת ריבונות
03-10-2025
את הריבונות רואה השרה גמליאל בראש ובראשונה כביטוי לזכותנו ההיסטורית על ארץ ישראל. איומים והפחדות מדיניות? לגמליאל תכנית סדורה. אגב, גם להגירה נרחבת מרצון.
ריבונות - כתב עת מדיני
מוכנים. אפשר להחיל ריבונות כבר מחר
מערכת ריבונות
02-10-2025
עבודת מטה שהוביל שר האוצר הניחה תשתית חוקית, ארגונית ומשפטית להעברה חלקה ומיידית של יהודה ושומרון לריבונות ישראל. משלימים פער של מעל יובל שנים.
ריבונות - כתב עת מדיני
יש לכם שאלות על ריבונות? הפודקסט הזה עבורכם
מערכת ריבונות
04-10-2025
האזינו לשיחתם של עורך הדין בן ארי, מומחה למציאות המשפטית ביהודה ושומרון ומי שליווה את דו"ח השופט אדמונד לוי, ועורך הדין מיכאל דבורין על משמעות החיים ביהודה ושומרון כיום ועל הנחיצות הבהולה בהחלת ריבונות.
ריבונות - כתב עת מדיני
'השבעה לאוקטובר הבא, ונורא פי כמה, קרוב מכפי שנדמה לנו'
מערכת ריבונות
02-10-2025
מאדם שמאמין שאם רק יהיה לערבים עתיד טוב וכלכלה הם לא ירצו להרוג אותנו, הפך אבידע בכר, תושב בארי, למי שבטוח שרק ריבונות על ארץ ישראל כולה, כשהיא נקייה מאויב, תמנע את הטבח הבא, שעלול להיות גדול פי כמה.
ריבונות - כתב עת מדיני
להיזהר מתרחיש רצועת עזה כפול שש
מערכת ריבונות
02-10-2025
המילה 'ריבונות' לא מסנוורת את ח"כ אביחי בוארון. הוא דורש לדעת מה התוכן שיוצקים למילה הזו ואם ריבונות על בקעת הירדן לבדה לא תפיל אותנו חלילה למלכודת נוסח רצועת עזה כפול שש.