להקים ישובים כי אנחנו חיים כאן ולא כי אנחנו מתים כאן

גלעד פילבר

המחנכת יעל שבח, אלמנתו של רזיאל שבח הי"ד, מספרת על ההחלטה לקבור את בעלה בחוות גלעד, הקשר למערת המכפלה והתקווה לישובים שיקומו מתוך צו חיים ולא רק לזכר נופלים.

מערכת ריבונות
10-06-2021

יעל שבח, אלמנתו של רזיאל הי"ד, השתתפה בוועידת נוער הריבונות השלישית שהתקיימה בשמורת 'עוז וגאו"ן' שבגוש עציון וחלקה עם מאות בני הנוער שהגיעו מכל רחבי הארץ תחושות ותובנות מחייה כאלמנת פיגוע טרור, תושבת חוות גלעד שבשומרון.
 
את דבריה פתחה בסיפור הלילה בו נרצח בעלה, על ההלם של השעות הראשונות שאחרי הרצח ועל הרגע בו נשאלה על ידי ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן היכן היא מעוניינת לקבור את בעלה. כאלמנת טרור המדינה מאפשרת לה לבחור בית עלמין לקבורת בעלה, אם בעיר מגורי הוריו או אולי בעיר מגוריה הוריה וכו'.
 
באותם ימים לא היה בחוות גלעד בית עלמין בשל קשיים שהערים המנהל האזרחי על הישוב, חוות גלעד, המוגדר כישוב בלתי חוקי. יעל אזרה כוחות כדי להודיע שהיא מבקשת לקבור את בעלה בחוות גלעד ואנשי המועצה פתחו מפות על מנת לתכנן את הקמת בית העלמין בישוב.
 
מסיפורה האישי עברה יעל לסיפור ההחלטה על קבורת שרה במערת המכפלה על אף המרחק מבאר שבע, זאת מתוך דבר תורה שאמר רזיאל בעלה המנוח שהסביר שידע אברהם ברו קודשו שקבורת שרה במערה תביא להיאחזות שלא תינתק לדורות הבאים
 
"אם ישוב יהודי רוצה להיות ישוב של קבע הוא צריך לקבור את המתים שלו שם", מצטטת יעל את בעלה באותו דבר תורה. "נחיל ריבונות ולא רק נקבור את המתים שלנו בכל מקום בארץ ישראל אלא גם נחיה בכל מקום בארץ", אמרה והזכירה את התקווה שליוותה את קבורת בעלה שהישוב אכן יהפוך חוקי, אך עד כה הדבר לא קרה.
 
בדבריה הזכירה יעל שבח את הקמת הישוב אביתר שנקרא על שם אביתר בורובסקי ויהודה גוואטה הי"ד. "אנחנו לא צריכים למות כדי שהארץ הזו תתקיים", אמרה וציינה שורה ארוכה של שמות ישובים שהוקמו לזכר הרוגים וכעת "לא נחכה שימות הבא בתור כדי שנקים ישוב. אנחנו צריכים להיות כאן לא כי אנחנו מתים אלא כי אנחנו חיים, לא בגלל ביטחון אלא כי זו הארץ שלנו".

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
פרס מפעל חיים מ'רגבים' לראשי תנועת הריבונות
מערכת ריבונות
10-09-2025
בכנס תנועת ריבונות הוענק לראשי תנועת הריבונות, יהודית קצובר ונדיה מטר, פרס מפעל חיים לשמירה על אדמות הלאום. צפו בסרטון שהופק לקראת הענקת הפרס.
ריבונות - כתב עת מדיני
רבני הציונות הדתית לנתניהו: אל תחמיץ הזדמנות לריבונות
מערכת ריבונות
10-09-2025
רבני הציונות הדתית בפניה לראש הממשלה בקריאה להחלת הריבונות על יהודה ושומרון ותמיכה בתוכנית ה82%.
ריבונות - כתב עת מדיני
תחזיקו אותי חזק שלא נחיל ריבונות!
יהודית קצובר ונדיה מטר
09-09-2025
שוב הופכים מנהיגי ישראל את ארץ ישראל לקלף מיקוח מדיני, שוב חוזרים אל אותה הבושה הלאומית. התנערו, התעוררו וזקפו את קומתה של האומה. החילו ריבונות.
ריבונות - כתב עת מדיני
"מנתניהו לבן גוריון: הפער בין תגובה להכרעה"
מערכת ריבונות
09-09-2025
ראיון ראש הממשלה לאבו עלי אקספרס, חושף את חולשת ההיגיון הדפנסיבי. כעת, לקראת שנת ה 80 למדינה, נדרשת הנהגה שמכריעה ומעצבת – לא כזו שמגיבה וממתינה. מאמרו של עו"ד מיכאל שפרבר
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות חלקית – שגיאה היסטורית ואסטרטגית
מערכת ריבונות
02-09-2025
על רקע הדיווחים אודות מהלכי ממשלה להחלת ריבונות חלקית ביהודה ושומרון מפרסמת תנועת הריבונות את תגובתה
ריבונות - כתב עת מדיני
אוכלים דגים מסריחים. האם גם נגורש מהעיר?
יהודית קצובר ונדיה מטר
29-08-2025
קריאה לראש הממשלה: החל ריבונות ביהודה ושומרון עוד לפני הכרת המדינות במדינה פלשתינית בכינוס עצרת האו"ם.
ריבונות - כתב עת מדיני
לראשונה דיברנו עם נתניהו על פרטי הריבונות
מערכת ריבונות
19-08-2025
ראש מועצת יש"ע, ישראל גנץ, סיכם את המפגש עם ראש הממשלה בעופרה: "לראשונה בפגישה עם ראש הממשלה עסקנו בפרטי הריבונות"
ריבונות - כתב עת מדיני
קריאה להכרעה מדינית - ריבונות!
מערכת ריבונות
17-08-2025
בהובלת תנועת הריבונות מוגשת לראש הממשלה קריאה להחלת ריבונות ומאחוריה שורה ארוכה של ארגונים ותנועות.
ריבונות - כתב עת מדיני
הריבונות בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. דיון מיוחד
מערכת ריבונות
30-07-2025
נציגים מנוער הריבונות נכחו בדיון המיוחד אודות הריבונות ויישומה, דיון בהובלת ח"כ צבי סוכות בוועדת המשנה של וועדת חוץ וביטחון. בפניכם כמה מהקולות ומהמראות.
ריבונות - כתב עת מדיני
הכנסת אמרה את דברה ההיסטורי: ריבונות היא הגשמת חזון העם
מערכת ריבונות
23-07-2025
ברוב דרמטי, בתמיכת ראש הממשלה וחברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, אישרה הכנסת את ההצעה לסדר הקוראת לממשלת ישראל להחיל ריבונות ביהודה ושומרון. תנועת הריבונות מברכת וקוראת לעבור לשלב המעשה.