השכל: ריבונות בבקעה – צעד ראשון לקראת ההמשך

מאיר אליפור

חברת הכנסת שרן השכל מסבירה את הקמפיין שקידמה להחלת ריבונות בבקעת הירדן: ניסוי שהצלחתו תכשיר את דעת הקהל לריבונות בכל יו"ש.

מערכת ריבונות
01-12-2021

תנועת נוער הריבונות קיימה בשמורת 'עוז וגאו"ן' שבגוש עציון את סמינריון חנוכה המסורתי לחיזוק והטמעת חזון החלת ריבונות ישראל ביהודה ושומרון.
 
באירוע השתתפו אישי ציבור, פוליטיקאים ועשרות בני נוער מכל רחבי הארץ. האירוע נפתח בברכה מוקלטת של ראש מהמועצה המארחת, מועצת גוש עציון, שלמה נאמן, שהביע אמונו בכוחו של הנוער לחולל את מהפכת הריבונות שעוד תגיע ותהיה.
 
חברת הכנסת שרן השכל (תקווה חדשה) הייתה ראשונת הדוברות. דבריה התמקדו בריבונות על בקעת הירדן מהלך אותו היא מבקשת לקדמת מימיה הראשונים בכנסת, אך גם השיבה לשאלות המשתתפים בסוגיות הפוליטיות הבוערות.
 
"מסע השחרור של עם ישראל החל בבקעת הירדן. גם מסע הכיבוש של הרומאים החל בבקעת הירדן וממנה התקדמו הכוחות לירושלים. יש לריבונות בבקעה חשיבות סמלית וחשיבות ביטחונית לצד הקונצנזוס שקיים בעם והיכולת לבצע במקום את ניסוי הריבונות", קבעה השכל.
 
השכל ציינה כי בעוד הימין והשמאל התמקדו בוויכוח ביניהם על עתיד יהודה ושומרון על כורח הריבונות הישראלית בבקעת הירדן קיימת הסכמה לאומית בין הצדדים. "בקעת הירדן היא רצועת ביטחון לישראל. הגיאוגרפיה של הבקעה הופכת אותה לנכס אסטרטגי ביטחוני שלא ניתן לוותר עליו", אמרה השכל והסבירה:
 
"בין עזה למצרים יש פרצה שאף אחד לא יכול למנוע בה הברחות. במנהרות שבין עזה למצרים מוברחות סחורות ואמצעי טרור. המצרים מתמודדים עם המנהרות בהצפתן במים, מה שגורם לקריסתן ולטביעת כל מי שבהן. ישראל לא נוקטת בשיטות שכאלה. קו גבול של מאות קילומטרים ללא נוכחות ישראלית במזרח יזמין מנהרות טרור שיהפכו את המנהרות מול מצרים לבדיחה. הגבול בין יו"ש לירדנים הוא פי חמש מהגבול בין רצועת עזה למצרים, ואם בעזה לא מצליחים לבלום את זליגת הנשק הסכנה מול ירדן היא פי כמה. מי שאומר שבקעת הירדן לא חייבת להיות בידיים ישראליות לא מבין את הצרכים הביטחוניים של ישראל ומפקיר את ביטחון אזרחי ישראל. אין על כך חולק".
 
השכל הוסיפה ותיארה את הקמפיין שניסה לקדם מאז כניסתה לפוליטיקה להחלת ריבונות בבקעה: "רוב הקמפיינים התמקדו ביו"ש ולא דובר על בקעת הירדן. יחד עם דוד אלחיאני התחלתי לקדם חקיקה לגבי בקעת הירדן כשזה עוד היה נשמע מופרך. הטיעון המרכזי שאנחנו שומעים משמאל הוא שאם תהיה ריבונות ישראל תקרוס בהיבט הדמוקרטי. התחלתי סוג של קמפיין להפיכת בקעת הירדן לסוג של ניסוי לריבונות, תראו איך מחילים ריבונות על הבקעה וישראל לא קורסת. אחרי המהלך הזה תהיה פתיחות הרבה יותר גדולה להמשך ביהודה ושומרון".
 
"היציאה מרצועת עזה הייתה ניסוי שלא הצליח. לעומת זאת ריבונות ברמת הגולן הצליחה. אם נצליח גם בבקעה נוכל לקדם את ההבנה שגם ביהודה ושומרון זה הפתרון המעשי היחיד", אמרה וסיפרה כי כחברת ליכוד ניסתה לקדם את המהלך אך נתקלה בסירוב מטעמים מדיניים ועיתוי לא מתאים. "בכנסת העשרים הצלחתי רק להעלות מודעות אבל לא את החקיקה לריבונות בבקעת הירדן. במערכת הבחירות לכנסת ה-21, ואחרי קמפיין תקשורתי הגיע סיור של אבי גבאי, יו"ר העבודה אז, שהכריז שבקעת הירדן צריכה להיות תמיד ישראלית. ההכרזה הזו החלה סוג של גלגל. חודשיים ולאחר מכן נתניהו הכריז שהכנסת הבאה תחיל ריבונות בבקעת הירדן".
 
השכל תיארה את תחושת ההתרגשות שחשה לנוכח הצהרתו של נתניהו והחל קידום המהלך מול הקהילייה הבינלאומית. לתחושתה ניתן ונכון היה לגבש קואליציה רחבה בממשלת נתניהו-גנץ סביב הריבונות בבקעת הירדן, בעיקר לנוכח ההתחייבות של שני המנהיגים לקדם את המהלך מתוך הסכמה בין ימין ושמאל. "ניתן תאריך, הראשון ביולי. בשבוע שלפני כן, בישיבת סיעה נאמר לנו שזה יידחה אבל יקרה בעתיד. עברו עוד שבוע ועוד חודש וראיתי איך מנסים למסמס את התכנית עד הממשלה בחרה לוותר על התכנית בתמורה לשלום עם מדינות ערב. זו הייתה אכזבה כי זו ממשלת ימין ושמאל שהתחייבה להזדמנות ההיסטורית שמוסמסה".
 
עוד ציינה השכל כי ברור לה ש"בממשלה הנוכחית זה לא יקרה, כי התחייבנו לשמר את הסטטוס קוו שחל על שני הצדדים ומחייב גם את שמירת ההתיישבות".
 
בפרק השאלות נשאלה חברת הכנסת השכל על החבירה לממשלה הנוכחית והרכבה המקפיא את פיתוח ההתיישבות. השכל לא התכחשה למורכבות המאפיינת את הקואליציה. "אם לא נצליח לשמור על האינטרסים של מדינת ישראל לא נהיה חלק מהממשלה הזו", קבעה. "הקואליציה הנוכחית היא סופר-מורכבת. היא יכולה להיות כישלון מוחלט אבל גם הצלחה של חיבור אוכלוסיות וביצוע מהלכים שלא נעשו במשך שנים. מבחינה מדינית זה לא שונה ממה שראיתי בשש השנים האחרונות כשהייתי בליכוד".
 
"עשינו חיבורים לא קלים כדי להעביר תקציב ששיבש את תפקוד הרשויות וכדי להוציא את ישראל מרצף מערכות בחירות. הסיבה היחידה שהסכמנו להיכנס לממשלה עם רע"ם היא משום שרע"ם התחייבו לשים את הסוגיה המדינית בצד. בליכוד באנו פעם אחר פעם בטענות למפלגות הערביות שהם פוגעים בערביי ישראל כי אתם עסוקים רק בפלשתינים. קראנו להם להניח את הנושא הפלשתיני בצד ונבנה גשרים. רע"ם היא המפלגה הערבית הראשונה שבאומץ רב ולמרות איומים על חייהן, שמו בצד את הסוגיה הפלשתינית ועוסקים רק בנושאים אזרחיים. אם המהלך יצליח זו תהיה פריצת דרך".
 
עוד ציינה כהישג את תקצוב צוותי האכיפה נגד הבנייה הפלשתינית הבלתי חוקית בשטחי C "אנחנו זקוקים להנהגת השטח שקובעת עובדות ומציאות בשטח. דאגנו לעגן ככל הניתן את שמירת שטחי C. ריבונות על בקעת הירדן משמעותה ריבונות על חמישים אחוז משטחי C", העירה והוסיפה: "חייבנו את שר הביטחון לבנות יחידה מיוחדת והעברנו תקציב של 350 מיליון שקלים ליחידת פקחים לשמירת שטחי C. זה אמור לתת מענה לבניה הפלשתינית הבלתי חוקית ולביצוע האכיפה וההרס שנדרשים מול הבניה הזו. על פי חוק הם מחויבים להגיע ולפתוח בהליכי פירוק".
 
עוד סיפרה על יוזמתה שלא הבשילה לחקיקה להעניק לראשי הרשויות סמכויות אכיפה נגד בנייה בלתי חוקית.
 
על הפרסומים התקשורתיים אודות העברת כספים קואליציוניים לחמאס ורצועת עזה, קבעה השכל נחרצות כי "הפרסום לא נכון. הכספים לא מגיעים לארגוני טרור. זה חלק מתעמולה שקרית שמאחוריה אינטרסים פוליטיים. הכסף הקואליציוני של רע"ם אמור להיות מושקע בחינוך, בריאות ותשתיות והממשלה עוקבת ומבקרת את זה".
 
בהתייחסות לקונסוליה האמריקאית עבור הרש"פ בירושלים קבעה השכל נחרצות כי הדבר "לא יהיה", כלשונה.


 

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
רגע לפני הבחירות: קמפיין ריבונות טלוויזיוני
מערכת ריבונות
31-08-2026
"דקת הריבונות" היא כותרת קמפיין חדש בהובלת תנועת הריבונות ובשיתוף ערוץ 14 להשבת שיח הריבונות למרכז התודעה הישראלית לקראת יום הבחירות המתקרב.
ריבונות - כתב עת מדיני
אלימות המתנחלים - מה באמת קרה בקוצרא
מערכת ריבונות
14-08-2026
הקמפיין סביב "אלימות המתנחלים" מצא את ה"כוכב התורן" שלו בכפר הערבי קוצרא, מדרום לשכם — והפעם נראה שאפילו שגריר ארה"ב מייק האקבי נפל בשבי הנרטיב. מאמר מערכת באתר 'המהדורה היהודית'
ריבונות - כתב עת מדיני
קמפיין "אלימות המתנחלים" הוא פרק ב' של שקר הרעב בעזה
מערכת ריבונות
14-08-2026
הספין התורן בקמפיין נגד ההתיישבות מראה שמדובר בקרב על האמת מול מיתוג פרוגרסיבי המציג לעולם את הסרט רק מהאמצע. מאמרו של שלמה פילבר באתר ערוץ 14
ריבונות - כתב עת מדיני
אוגוסט. כולם בחופש. חמאס לא.
יהודית קצובר ונדיה מטר
14-08-2026
דווקא עכשיו, כשנדמה שהכול קצת נעצר, בעזה קורים דברים שאסור להתעלם מהם
ריבונות - כתב עת מדיני
​תמרור אזהרה אדום בוהק מ''מפת הדרכים'' למדינת טרור
מערכת ריבונות
07-08-2026
פעילי תנועת הריבונות ופורום הגבורה בקריאה לשרי הקבינט: עיצרו את התכנית המבקשת לחזור למסלול אסון המדינה הפלשתינית.
ריבונות - כתב עת מדיני
​תנועת הריבונות לקבינט: "עצרו את מפת הדרכים ומסמך 20 הנקודות!"
מערכת ריבונות
05-08-2026
במכתב שנשלח לראש הממשלה ולחברי הקבינט המדיני-ביטחוני בעקבות כניסת מועצת השלום לרצועת עזה, קוראים תנועת הריבונות לעצור את קידום תוכנית 'מפת הדרכים'. "המתווה מחזיר את מדינת ישראל למציאות הביטחונית שקדמה ל־7 באוקטובר"
ריבונות - כתב עת מדיני
סמינריון מנהיגות לנוער הריבונות בתמונות
מערכת ריבונות
22-07-2026
קבלו הצצה מצולמת לכמה רגעים מתוך סמינריון הקיץ למנהיגות בו השתתפו עשרות מחברי תנועת נוער הריבונות. נערכים לפעילות ריבונות מואצת.
ריבונות - כתב עת מדיני
אל תתנו למילת הקסם 'אחדות' לשתק אתכם
מערכת ריבונות
22-07-2026
מנכ"ל מועצת יש"ע לשעבר, עומר רחמים, מזהיר מסירוס הימין ותפיסותיו באמצעות ניצול מושגי הממלכתיות, האחדות ואהבת ישראל.
ריבונות - כתב עת מדיני
תשעה באב – לא הרומאים על ספסל הנאשמים
יהודית קצובר ונדיה מטר
22-07-2026
אילו תשעה באב היה מתקיים היום בבית משפט – את מי היינו מושיבים על ספסל הנאשמים?
ריבונות - כתב עת מדיני
סיור של אמונה, ריבונות ומעשה
מערכת ריבונות
17-07-2026
קם דור חדש אשר לא ידע את אוסלו, דור בריא הנצמד לאדמת ארץ ישראל, שזכותנו על כולה, דור שלא נותן לבלבל אותו