מענה ציוני לאבדן השליטה והריבונות בבירת ישראל

פעילי תנועת הריבונות השתתפו בסיור בו נחשפה המשמעות המעשית של היעדר ריבונות ישראלית במזרח ירושלים, אך נחשפה בפניהם גם התכנית שתיתן מענה ציוני ולאומי ראוי – ירושלים רבתי.

מערכת ריבונות
11-03-2022

תנועת הריבונות ממשיכה בסדרת סיורי השטח לפעילים ותומכים המבקשים להכיר את המציאות המורכבת של היעדר ריבונות ומשילות בישראל. עשרות השתתפו בסיור שקיימה התנועה בירושלים על שכונותיה השונות בהובלת המזרחן ברוך ידיד שחשף בפניהם מציאות כואבת ובלתי ידועה של אבדן שליטה וריבונות בשכונות הצפון והמזרח של ירושלים ומעורבות גורמים זרים ועוינים במתרחש בבירת ישראל.
 
במהלך הסיור פגשו המשתתפים גם את יו"ר תנועת 'אם אשכחך', חיים סילברשטיין בתצפית הר הצופים, משם נפרסת הבירה כולה, אך המבט צופה גם אל סביבותיה. סילברשטיין הציג בפני המשתתפים את תכנית 'ירושלים רבתי', אותה הוא מקדם בשנים האחרונות מול גורמים מדיניים ופוליטיים לצד בעלי תפקידים מוניציפליים בירושלים.
 
בדבריו הסביר את חשיבות המהלך כמענה הכרחי למצוקה הדמוגרפית בה מצויה בירת ישראל. הרחבת גבולה המוניציפאלי של ירושלים מכל עבריה והוספת שטחים נרחבים ושכונות נוספות לגבולה תאפשר הקמתן של שכונות ומוקדי תעסוקה רבים בעיר ובכך ישמרו את אופיה היהודי של העיר.
 
סילברשטיין תיאר את המציאות הדמוגרפית הקיימת כבר כעת ואת זו הצפויה בעתיד הנראה לעין במידה ולא תוקם 'ירושלים רבתי'. המסקנות העולות מדבריו מטרידות מאוד. העברת מושכות ניהול העיר במועצה ואולי אף בלשכת ראש העירייה לידיים ערביות עלולה להפוך למציאות כבר בעוד שנים לא רבות. הוספת גוש עציון, מעלה אדומים, גבעת זאב ומבשרת ציון והשטחים שבינן לבין ירושלים לירושלים עצמה תשנה את פני המציאות.
 
עוד ציין סילברשטיין את השפעת 'ירושלים רבתי' על מעמדה המדיני של ירושלים כבירה ישראלית בעלת עוצמה ומשמעות לאומית ובינלאומית כמקובל בבירות רבות בעולם.
 
המזרחן הבכיר ברוך ידיד תיאר בפני המסיירים את התהליכים העוברים על מזרחה של ירושלים מאז סגירת האוריינט האוס, ממנו ניהלה הרש"פ מעין ממשלה עצמאית, לפני למעלה מעשרים שנה. היה זה צעד ריבוני ישראלי בבירה, אך אל הוואקום שנוצר אחרי הסגירה נכנסו עשרות ומאות רבות של מוסדות רש"פ, ארגונים ערביים זרים ועוינים הפועלים בשורה ארוכה של תחומים אזרחיים, שלא תחת הסמכות הישראלית ואף בניגוד לה.
 
ידיד תיאר כיצד הרשות הפלשתינית עושה כל מאמץ כדי לבסס את אחיזתה במזרח העיר באמצעות שורה של מוסדות, אך גם באמצעות תושבי מזרח העיר, בעלי תעודות זהות כחולות. בין השאר מדובר ב"מושל הפלשתיני" של ירושלים, השר ברש"פ לענייני ירושלים, ראש יחידת ירושלים בלשכת "הנשיא", מזכ''ל הפת''ח ועוד שורה ארוכה של תושבי מזרח העיר, בהם קצינים בכירים ברש"פ.
 
עוד סיפר כי לצד הרש"פ פועלות במזרח העיר אגודות ועמותות איסלאמיות, חלקן בחסות הטורקים וחלקם האחר, שפועל לסירוגין, מזוהה עם החמאס או עם התנועה האסלאמית בישראל, והפלג הצפוני שהוצא מחוץ לחוק. ידיד ציין כי שורת אירועי טרור אירעה בחסות או בזיקה לעמותות אלו או לפעיליהן.
 
אזלת היד הישראלית, אומר ידיד, עולה בין השאר במספר אירועים שלכדו את תשומת הלב הציבורית ובהם משבר המגנומטרים, פתיחת שער הרחמים בחלקו הפנימי ואירועי ''שומר החומות''. ידיד מדגיש כי מדובר במאבק דתי לכל דבר ויעידו פסקי ההלכה המוסלמיים שהוציאו אנשי דת מובילים אודות המאבק על קרקעות ומקומות קדושים.
 
ידיד מתאר מציאות קשה בה האיחוד האירופי מממן תכניות פלשתיניות להפיכתה של ירושלים למטרופולין בירה פלשתיני לקראת הקמתה של מדינה פלשתינית, בעוד מדינת ישראל ורשויותיה אינן מזהות את המגמות והלכי הרוח שבמזרח ירושלים, מה שמוביל להפתעה ישראלית מול תופעות כמו אלפי צעירים ערבים נושאי דגלי חמאס על מדרגות מסגד אל אקצה במהלך 'שומר החומות'.
 
לדבריו "מדינת ישראל הוכיחה יכולות אדירות אל מול אתגרי השעה מאז הוקמה, אבל התוכניות הממשלתיות הקיימות אינן עונות על היעדר הריבונות הישראלית במזרח העיר. הגיע הזמן להתעורר ולהיאבק על הריבונות בבירה תוך תיקון ליקויים 'אזרחיים' רבים".
 
ראשי תנועת הריבונות, יהודית קצובר ונדיה מטר, מסכמות את הסיור ורואות בשני חלקיו כמשלימים זה את זה. "סדר היום של הסיור שילב רפואה ומכה. ברוך ידיד חשף בפנינו תופעות קשות של היעדר ריבונות במזרח ירושלים, כאשר אל הוואקום הריבוני הזה נכנסים גורמים עוינים המלבים טרור והסתה נגד ישראל. מנגד הציג בפנינו חיים סילברשטיין את המענה. הפיכתה של ירושלים למטרופולין מדיני ולאומי מרכזי המתפרס על שטח נרחב המוסיף נתח משמעותי לדמותה הדמוגרפית יהודית של ירושלים, לצד העמקת תודעת הריבונות והמשילות בירושלים, כל אלה הם המענה ההכרחי למציאות הקשה אותה הראה לנו ברוך ידיד".
 
בתנועת הריבונות רואים בסיורי הפעילים והתומכים השלמה והמשך לסדרת הסיורים שמקיימת התנועה למעצבי דעת קהל ואנשי ציבור וגם בהם נחשפים המשתתפים בהשלכות המעשיות של היעדר ריבונות ומשילות בחלקים נרחבים ממדינת ישראל.
 
בתנועה מזמינים תומכים ופעילים להצטרף לסיורים הבאים שתקיים התנועה בשבועות הבאים. הסיור הבא צפוי להתקיים בלוד כמודל להתמודדות והאתגר היהודי בערים המעורבות לצד חיזוק לתושבי העיר.
 

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
​אזהרה! עצרו לפני שחלילה נגיע לסעיף 19
יהודית קצובר ונדיה מטר
06-07-2026
ההתפתחויות האחרונות צריכות להדליק נורת אזהרה במחנה הלאומי. אם אכן תוכניתו של טראמפ, המבוססת על עשרים סעיפים, מתקדמת שלב אחר שלב, הזמן שנותר לעצב מציאות אחרת הולך ואוזל במהירות.
ריבונות - כתב עת מדיני
ועידת נוער הריבונות השמינית - תיעודי וידאו
מערכת ריבונות
05-07-2026
ההתלהבות, האמונה, העשייה והחזון - כל אלה התחברו יחד בוועידת נוער ריבונות ה־8. צפו בסרטוני הדיונים וההרצאות.
ריבונות - כתב עת מדיני
​תנועת הריבונות לנתניהו: "אשר הקמת שלושה יישובים בצפון רצועת עזה"
מערכת ריבונות
30-06-2026
'התיישבות היא ניצחון. ריבונות היא הכרעה. זהו המסר שיחזק את ההרתעה, ישנה את המציאות הביטחונית וישפיע על כל הגזרות'
ריבונות - כתב עת מדיני
חברון: ריבונות בפועל, ערעור על אוסלו
יהודית קצובר ונדיה מטר
24-06-2026
זהו צעד חשוב של ערעור על הסכמי אוסלו באמצעות קבלת אחריות, הפעלת סמכות וקביעת עובדות בשטח. חברון מלמדת שמה שניתן היה להעביר במסגרת אוסלו – ניתן גם להשיב.
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות בכנס JNS 2026
מערכת ריבונות
23-06-2026
בן־גוריון הבין אמת יסודית אחת: התיישבות לבדה אינה ריבונות. לכן, למרות הלחץ הבינלאומי, למרות ההתנגדות האמריקנית, ולמרות שהיהודים היו מיעוט מול הערבים, בן־גוריון הפך את המפעל הציוני ממפעל התיישבותי למדינה ריבונית.
ריבונות - כתב עת מדיני
'רגעי חלום של ריבונות אמיתית'
מערכת ריבונות
23-06-2026
בראיון לערוץ 14 מסבירה יהודית קצובר את משמעותה של ההחלטה להפקיע מידי הרש"פ את הסמכויות בעיר האבות. הריבונות חוזרת לעם ישראל.
ריבונות - כתב עת מדיני
רגע היסטורי דורש מנהיגות היסטורית
מערכת ריבונות
19-06-2026
אסור לישראל להמתין לאישור מאיש. עליה לעמוד זקופה, לקבוע את עתידה בעצמה ולחזק את אחיזתה בארצה.
ריבונות - כתב עת מדיני
ג'יי. די. ואנס צריך להודות לישראל – במקום להכפיש את המדינה היהודית
מערכת ריבונות
19-06-2026
ישראל היא שאפשרה את הסכם איראן של טראמפ. וושינגטון לא צריכה לגמול לה בכך שתאפשר לטהרן להשתמש במצר הורמוז כדי לבנות מחדש את חיזבאללה. מאת בוב גולדברג
ריבונות - כתב עת מדיני
ישראל היא קו ההגנה האחרון של המערב
יהודית קצובר ונדיה מטר
15-06-2026
בעידן של משבר זהות במערב ועליית האסלאמיזם הפונדמנטליסטי, ישראל אינה רק מגינה על עצמה – היא ניצבת בחזית המאבק על ערכי החירות, הזהות והדמוקרטיה.
ריבונות - כתב עת מדיני
קרע מהמחנה הלאומי? תמיכה גבוהה במיוחד בציבור החרדי בריבונות ובהתיישבות יהודית בעזה ובלבנון
מערכת ריבונות
07-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות בירושלים נחשפו נתונים חדשים המעידים על תמיכה רחבה בקרב הציבור החרדי בהחלת ריבונות ובהתיישבות יהודית. ראשי התנועה: "הציבור החרדי שלח מסר ברור וחד-משמעי להנהגה הציבורית שלו"