שלום תמורת שלום?

צילום: אבי אוחיון. לע"מ

בניגוד לרכילות הנפוצה בקרב הלשונות הרעות, נתניהו דווקא מוכן לשלם מחירים כבדים, בפוליטיקה הפנימית וביחסי החוץ של מדינת ישראל.

ד"ר רון בריימן
יו"ר לשעבר של חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי ופובליציסט
11-10-2020

לשונות רעות נוהגות לתקוף את ראש הממשלה כאילו הוא איננו אוהב לשלם ומתחמק מתשלום בתירוצים שונים. הלשונות הרעות והרכילאיות עוסקות כדרכן בהיבטים קטנים וקטנוניים של התכונה שהן מייחסות לראש הממשלה. לא מיותר לציין שבעיני הבעלים של אותן לשונות משתלחות המטרה – רק לא נתניהו – מקדשת את האמצעים. האמת היא שנתניהו, למרות טענתו שהשיג שלום תמורת שלום, דווקא מוכן לשלם מחירי עתק מופרזים. השנה האחרונה סיפקה דוגמאות לכך.
 
דוגמא מתחום הפוליטיקה הפנימית: הקמת הממשלה הנוכחית התאפשרה לאחר שנתניהו הסכים לממשלה שוויונית ("פריטטית"), בין הליכוד לבין כחול-לבן, קואליציה שסיעת כחול-לבן מהווה רק רבע ממנה, אבל המנגנון מאפשר לה שוויון ואף וטו בתהליכי קבלת ההחלטות בממשלה. עוד שילם ראש הממשלה בתיקים חשובים ומכריעים: תיק הביטחון לבני גנץ, תיק החוץ לגבי אשכנזי ותיק המשפטים לאבי ניסנקורן. גנץ ו/או אשכנזי אמנם לא הוזמנו השבוע לטקס בוואשינגטון, אבל חתרנותם בבירה האמריקאית טרפדה את החלת הריבונות הישראלית על בקעת הירדן ועל ההתיישבות ביהודה ובשומרון, כלומר בכייה לדורות. כל השלושה מתיימרים להגן על שלטון החוק, אבל מדיניותו של שר המשפטים נוגסת באמון הציבור ברשות השופטת ובמנגנון אכיפת החוק. ניסנקורן משאיר אחריו אדמה חרוכה.
 
דוגמא מתחום יחסי החוץ של ישראל: השלום שהושג עם איחוד האמירויות הערביות ועם בחריין מוצג על-ידי נתניהו כ"שלום תמורת שלום", כאשר בפועל שילם נתניהו תמורתו מחירים כבדים וארוכי-טווח. המחירים:

- הקפאת הבנייה בירושלים (גבעת המטוס, אזור 1-E ועוד).
- הקפאת הבנייה בהתיישבות ביהודה ובשומרון.
- ויתור על החלת הריבונות הישראלית על בקעת הירדן ועל ההתיישבות ביהודה ובשומרון והחמצת ההזדמנות ההיסטורית שניתנה על-ידי ממשל ידידותי בארצות הברית.
- הסכמה ישראלית לאספקת מטוסים חדישים ואמצעי לחימה מתקדמים אחרים לאיחוד האמירויות הערביות.
- המשך השקר כאילו יש תוחלת לנוסחת הכזב של "פתרון שתי המדינות".
 
לנוכח העלות הגבוהה של "הסכמי אברהם", כדאי שהלשונות הרעות תפסקנה לתקוף את ראש הממשלה כאילו הוא איננו אוהב לשלם ומתחמק מתשלום בתירוצים שונים. הוא שילם, וחלילה עוד ישלם.

(המאמר פורסם לראשונה באתר ערוץ 7 ובחדשות מחלקה ראשונה)

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
אם לא נפחיד את עצמנו נמצא פתרונות
מערכת ריבונות
03-10-2025
החזון, שפעם גם אנשי ימין ראו בו הזוי ומנותק מהמציאות, הופך למציאות מדינית. השר אלקין שזרע זרעי ריבונות בכנסת לפני 16 שנים מאמין שהגיעה השעה לקצור.
ריבונות - כתב עת מדיני
הכול כבר מוכן. הגיע זמן החלטה
מערכת ריבונות
02-10-2025
שר המשפטים לא זקוק למהלכים אנטי ישראליים באו"ם כדי לקבוע שהגיע זמן ריבונות, ובכל זאת, המהלך באו"ם מצטרף לפאזל היסטורי שיוצר חלון הזדמנויות נדיר.
ריבונות - כתב עת מדיני
'הנושא החשוב והמרכזי ביותר כעת הוא החלת הריבונות'
מערכת ריבונות
02-10-2025
השר אלי כהן: אם נצטרך לבחור, ולא בטוח שנצטרך, אז הריבונות חשובה יותר מנורמליזציה עם סעודיה. ריבונות היא עבורנו כורח קיומי.
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות ועידוד הגירה מרצון – "שילוב הכרחי לניצחון"
מערכת ריבונות
03-10-2025
משרדו של השר בן גביר עשוי להיות זה שיקבל לידיו את מושכות הביטחון ביהודה ושומרון ביום שאחרי הריבונות. האם הוא ערוך לכך? בן גביר רגוע ומשוכנע: ריבונות היא צעד משמעותי והיסטורי אך לא היחיד הדרוש.
ריבונות - כתב עת מדיני
החלום מתגשם
מערכת ריבונות
03-10-2025
את הריבונות רואה השרה גמליאל בראש ובראשונה כביטוי לזכותנו ההיסטורית על ארץ ישראל. איומים והפחדות מדיניות? לגמליאל תכנית סדורה. אגב, גם להגירה נרחבת מרצון.
ריבונות - כתב עת מדיני
מוכנים. אפשר להחיל ריבונות כבר מחר
מערכת ריבונות
02-10-2025
עבודת מטה שהוביל שר האוצר הניחה תשתית חוקית, ארגונית ומשפטית להעברה חלקה ומיידית של יהודה ושומרון לריבונות ישראל. משלימים פער של מעל יובל שנים.
ריבונות - כתב עת מדיני
יש לכם שאלות על ריבונות? הפודקסט הזה עבורכם
מערכת ריבונות
04-10-2025
האזינו לשיחתם של עורך הדין בן ארי, מומחה למציאות המשפטית ביהודה ושומרון ומי שליווה את דו"ח השופט אדמונד לוי, ועורך הדין מיכאל דבורין על משמעות החיים ביהודה ושומרון כיום ועל הנחיצות הבהולה בהחלת ריבונות.
ריבונות - כתב עת מדיני
'השבעה לאוקטובר הבא, ונורא פי כמה, קרוב מכפי שנדמה לנו'
מערכת ריבונות
02-10-2025
מאדם שמאמין שאם רק יהיה לערבים עתיד טוב וכלכלה הם לא ירצו להרוג אותנו, הפך אבידע בכר, תושב בארי, למי שבטוח שרק ריבונות על ארץ ישראל כולה, כשהיא נקייה מאויב, תמנע את הטבח הבא, שעלול להיות גדול פי כמה.
ריבונות - כתב עת מדיני
להיזהר מתרחיש רצועת עזה כפול שש
מערכת ריבונות
02-10-2025
המילה 'ריבונות' לא מסנוורת את ח"כ אביחי בוארון. הוא דורש לדעת מה התוכן שיוצקים למילה הזו ואם ריבונות על בקעת הירדן לבדה לא תפיל אותנו חלילה למלכודת נוסח רצועת עזה כפול שש.
ריבונות - כתב עת מדיני
ליברמן: כל עוד נתניהו ראש ממשלה לא תהיה ריבונות
מערכת ריבונות
02-10-2025
יו"ר 'ישראל ביתנו' מטיל את האחריות על מיסמוס הריבונות שוב ושוב על כתפי ראש הממשלה נתניהו: "גם סמוטריץ' יודע שכל עוד הוא ראש ממשלה ריבונות, גם חלקית, לא תהיה".