ההיסטוריה היהודית נבזזת ונרמסת

שומרים על הנצח

הפקרת הריבונות ביהודה ושומרון גוררת רמיסה של אתרים ארכיאולוגיים המלמדים על מורשת ישראל באזור. בתל ארומה עלול מבצר חשמונאי להפוך למסגד לזכר מחבלים.

מערכת ריבונות
04-02-2021

ברחבי יהודה ושומרון מתרבות הדוגמאות לרמיסת המורשת וההיסטוריה היהודית מאזורים אלה בידי בוזזים רשמיים של הרש"פ. תל ארומה הסמוך לישוב איתמר הוא רק עוד אחת מרצף דוגמאות ארוך.

על האתר שהיה מבצר חשמונאי וכעת מתעתדת הרש"פ להקים בו מסגד לזכר מחבלים, סיפר גיא דרך, מנהל הפעילות בארגון 'שומרים על הנצח' בראיון לערוץ 7.

על ההיסטוריה המקומים מספר דרך: "מדובר באתר היסטורי עם היסטוריה שמגיעה עד תקופת הברונזה, למעלה משלושת אלפים שנה. הוא מזהוה  עם מבצר ארומה שאליו אבימלך ברח משכם. התקופה הבאה שממנה רוב השרידים היא החשמונאית, התקופה השניה של עצמאות יהודית. ארומה נמצאת בגבול הצפוני של ממלכת יהודה החשמונאית, הוקם בה מבצר ענק שנועל שמור על הגבול הצפוני. היה בו מאגר המים הגדול ביותר שהיה באזור הזה. היו בראש ההר ביצורים מרשימים וגדולים שמעידים על ההיסטוריה המפוארת של המקום הזה".

"לפני כשנה, הרש"פ, שהאתר נמצא בשליטתה בשטח B, התחילה לפתח את המקום בפעולות הרסניות. יצקו בטון באחד מבורות השוד הענקיים שהיו בפסגת ההר, בור שגם בו חפרו טרקטורים כדי להגיע לממצאים ארכיאולוגיים שנבזזו. את הבטון יצקו כדי להציב שם דגל אשף ענק שמורם בגובה של כמה עשרות מטרים מול הישוב איתמר וניתן לראות אותו מכל רכס איתמר".

מוסיף דרך ומספר: "האמירה שלהם היא שארומה הייתה ותישאר פלשתינית. מחיקה של ההיסטוריה היהודית של המקום. הם פרצו כביש רחב אל האתר, הציבור את הדגל גרמו לקריסה בחלק ממאגרי המים ובעוד אנחנו חוגגים ט"ו בשבט, הרש"פ ערכה טקס נטיעות שבו שתלו עצי זית על כל פסגת ההר, ולפני מספר ימים מושל מחוז שכם, איברהים רמדאן, פרסם תכנית להקמת מסגד לזכר השהידים של הכפר ביתא על האתר. זה לא רק מחיקה של ההיסטוריה, אלא דריכה על כל הלאומיות שלנו".

על אותם "שהידים" שלזכרם יוקם המסגד, סיפר דרך: "יש לכפר ביתא היסטוריה ארוכה של מחבלים שרצחו יהודים רק בשל היותם יהודים. השהידים האחרונים הם שני ערבים שנהרגו מירי צה"ל אחרי שהם ניסו לרצוח יהודי".

ומה התגובה הישראלית לפעילות זו? בעיקר אדישות ואזלת יד. "מדינת ישראל לא עושה שום דבר נגד הדבר הזה כי זה שטח B", אומר דרך. "גם אנחנו וגם מועצת שומרון פנינו לגורמים רשמיים בצבא ובמינהל האזרחי והטענה היא שהמקום נמצא בשטח B ונתון לשליטת הפלשתינים".

בדבריו מדגיש דרך כי גם על פי הסכמי אוסלו נקבע שעל הרש"פ לשמור ולשמר אתרים ארכיאולוגיים בעלי ערך היסטורי, אך בפועל מהרגע בו הפקירה ישראל את האזורים הללו לשליטה ערבית היא אינה דורשת את יישומם של סעיפים אלו.


פנים מאגר המים העתיק (צילומים: שומרים על הנצח)


 

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
רגע לפני הבחירות: קמפיין ריבונות טלוויזיוני
מערכת ריבונות
31-08-2026
"דקת הריבונות" היא כותרת קמפיין חדש בהובלת תנועת הריבונות ובשיתוף ערוץ 14 להשבת שיח הריבונות למרכז התודעה הישראלית לקראת יום הבחירות המתקרב.
ריבונות - כתב עת מדיני
אלימות המתנחלים - מה באמת קרה בקוצרא
מערכת ריבונות
14-08-2026
הקמפיין סביב "אלימות המתנחלים" מצא את ה"כוכב התורן" שלו בכפר הערבי קוצרא, מדרום לשכם — והפעם נראה שאפילו שגריר ארה"ב מייק האקבי נפל בשבי הנרטיב. מאמר מערכת באתר 'המהדורה היהודית'
ריבונות - כתב עת מדיני
קמפיין "אלימות המתנחלים" הוא פרק ב' של שקר הרעב בעזה
מערכת ריבונות
14-08-2026
הספין התורן בקמפיין נגד ההתיישבות מראה שמדובר בקרב על האמת מול מיתוג פרוגרסיבי המציג לעולם את הסרט רק מהאמצע. מאמרו של שלמה פילבר באתר ערוץ 14
ריבונות - כתב עת מדיני
אוגוסט. כולם בחופש. חמאס לא.
יהודית קצובר ונדיה מטר
14-08-2026
דווקא עכשיו, כשנדמה שהכול קצת נעצר, בעזה קורים דברים שאסור להתעלם מהם
ריבונות - כתב עת מדיני
​תמרור אזהרה אדום בוהק מ''מפת הדרכים'' למדינת טרור
מערכת ריבונות
07-08-2026
פעילי תנועת הריבונות ופורום הגבורה בקריאה לשרי הקבינט: עיצרו את התכנית המבקשת לחזור למסלול אסון המדינה הפלשתינית.
ריבונות - כתב עת מדיני
​תנועת הריבונות לקבינט: "עצרו את מפת הדרכים ומסמך 20 הנקודות!"
מערכת ריבונות
05-08-2026
במכתב שנשלח לראש הממשלה ולחברי הקבינט המדיני-ביטחוני בעקבות כניסת מועצת השלום לרצועת עזה, קוראים תנועת הריבונות לעצור את קידום תוכנית 'מפת הדרכים'. "המתווה מחזיר את מדינת ישראל למציאות הביטחונית שקדמה ל־7 באוקטובר"
ריבונות - כתב עת מדיני
סמינריון מנהיגות לנוער הריבונות בתמונות
מערכת ריבונות
22-07-2026
קבלו הצצה מצולמת לכמה רגעים מתוך סמינריון הקיץ למנהיגות בו השתתפו עשרות מחברי תנועת נוער הריבונות. נערכים לפעילות ריבונות מואצת.
ריבונות - כתב עת מדיני
אל תתנו למילת הקסם 'אחדות' לשתק אתכם
מערכת ריבונות
22-07-2026
מנכ"ל מועצת יש"ע לשעבר, עומר רחמים, מזהיר מסירוס הימין ותפיסותיו באמצעות ניצול מושגי הממלכתיות, האחדות ואהבת ישראל.
ריבונות - כתב עת מדיני
תשעה באב – לא הרומאים על ספסל הנאשמים
יהודית קצובר ונדיה מטר
22-07-2026
אילו תשעה באב היה מתקיים היום בבית משפט – את מי היינו מושיבים על ספסל הנאשמים?
ריבונות - כתב עת מדיני
סיור של אמונה, ריבונות ומעשה
מערכת ריבונות
17-07-2026
קם דור חדש אשר לא ידע את אוסלו, דור בריא הנצמד לאדמת ארץ ישראל, שזכותנו על כולה, דור שלא נותן לבלבל אותו