בארה"ב מפנימים: אין דבר כזה שטחים כבושים

צילום: מירי צחי

משרד החוץ האמריקאי אינו מתייחס עוד ליהודה ושומרון כשטח כבוש ומשמיט את הביטוי מדו"ח זכויות האדם אודות יו"ש בשנת 2018.

מערכת ריבונות
27-04-2018

השמאל בישראל עודו נתלה במונח 'שטחים כבושים' בהתייחס ליהודה ושומרון, ואולם בהתאם לרוח החדשה המנשבת מהבית הלבן תחת ממשלו של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, המונח הזה הולך ונעלם.

דו"ח משרד החוץ האמריקאי לזכויות אדם המופק מדי שנה הגדיר מאז שחרור יהודה ושומרון את האזורים הללו כ'שטחים כבושים', ואולם הדו"ח האחרון, המתייחס לשנת 2018, השמיט את הביטוי הזה והחליף אותו בביטוי 'הגדה המערבית' כציון המיקום הגיאוגרפי של יהודה ושומרון.

בחירת האמריקאים בשינוי המינוח מהווה תפנית בעיקר לנוכח ההקפדה עד כה במשך חמישים שנה להגדיר את האזור ככבוש. על פי הערכות ודיווחים שונים מי שעומד מאחורי השינוי שאינו רק סמנטי מילולי הוא שגריר ארה"ב בישראל, דיויד פרידמן.

שינוי נוסף בדו"ח הנוכחי לעומת קודמיו הוא באופן ההתיחסות להתנהלותה של ישראל כלפי תושבי יהודה ושומרון בהיבט זכויות האדם. בעוד בשנים שעברו נכתב בדו"חות כי ישראל עשתה מספר מהלכים לשיפור המציאות, הרי שבדו"ח האחרון נכתב כי שיראל פעלה כחוק, בחנה וחקרה כל אירוע כנדרש ובמקרה הצורך נטלה על עצמה את האחריות על אירועים שהתרחשו בשטח.

שר הביטחון, אביגדור ליברמן, בירך על השינוי המשמעותי העולה מהדו"ח ובחשבון הטוויטר שלו צייץ: "השקר של השטחים הפלשתיניים הכבושים מתחיל להיחשף. אומרים ששקר שחוזרים עליו  מספיק פעמים הופך לאמת אבל האמת לעולם תהיה חזקה יותר. ההודעה של משרד החוץ האמריקני היא הוכחה לכך".

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
רגע לפני הבחירות: קמפיין ריבונות טלוויזיוני
מערכת ריבונות
31-08-2026
"דקת הריבונות" היא כותרת קמפיין חדש בהובלת תנועת הריבונות ובשיתוף ערוץ 14 להשבת שיח הריבונות למרכז התודעה הישראלית לקראת יום הבחירות המתקרב.
ריבונות - כתב עת מדיני
אלימות המתנחלים - מה באמת קרה בקוצרא
מערכת ריבונות
14-08-2026
הקמפיין סביב "אלימות המתנחלים" מצא את ה"כוכב התורן" שלו בכפר הערבי קוצרא, מדרום לשכם — והפעם נראה שאפילו שגריר ארה"ב מייק האקבי נפל בשבי הנרטיב. מאמר מערכת באתר 'המהדורה היהודית'
ריבונות - כתב עת מדיני
קמפיין "אלימות המתנחלים" הוא פרק ב' של שקר הרעב בעזה
מערכת ריבונות
14-08-2026
הספין התורן בקמפיין נגד ההתיישבות מראה שמדובר בקרב על האמת מול מיתוג פרוגרסיבי המציג לעולם את הסרט רק מהאמצע. מאמרו של שלמה פילבר באתר ערוץ 14
ריבונות - כתב עת מדיני
אוגוסט. כולם בחופש. חמאס לא.
יהודית קצובר ונדיה מטר
14-08-2026
דווקא עכשיו, כשנדמה שהכול קצת נעצר, בעזה קורים דברים שאסור להתעלם מהם
ריבונות - כתב עת מדיני
​תמרור אזהרה אדום בוהק מ''מפת הדרכים'' למדינת טרור
מערכת ריבונות
07-08-2026
פעילי תנועת הריבונות ופורום הגבורה בקריאה לשרי הקבינט: עיצרו את התכנית המבקשת לחזור למסלול אסון המדינה הפלשתינית.
ריבונות - כתב עת מדיני
​תנועת הריבונות לקבינט: "עצרו את מפת הדרכים ומסמך 20 הנקודות!"
מערכת ריבונות
05-08-2026
במכתב שנשלח לראש הממשלה ולחברי הקבינט המדיני-ביטחוני בעקבות כניסת מועצת השלום לרצועת עזה, קוראים תנועת הריבונות לעצור את קידום תוכנית 'מפת הדרכים'. "המתווה מחזיר את מדינת ישראל למציאות הביטחונית שקדמה ל־7 באוקטובר"
ריבונות - כתב עת מדיני
סמינריון מנהיגות לנוער הריבונות בתמונות
מערכת ריבונות
22-07-2026
קבלו הצצה מצולמת לכמה רגעים מתוך סמינריון הקיץ למנהיגות בו השתתפו עשרות מחברי תנועת נוער הריבונות. נערכים לפעילות ריבונות מואצת.
ריבונות - כתב עת מדיני
אל תתנו למילת הקסם 'אחדות' לשתק אתכם
מערכת ריבונות
22-07-2026
מנכ"ל מועצת יש"ע לשעבר, עומר רחמים, מזהיר מסירוס הימין ותפיסותיו באמצעות ניצול מושגי הממלכתיות, האחדות ואהבת ישראל.
ריבונות - כתב עת מדיני
תשעה באב – לא הרומאים על ספסל הנאשמים
יהודית קצובר ונדיה מטר
22-07-2026
אילו תשעה באב היה מתקיים היום בבית משפט – את מי היינו מושיבים על ספסל הנאשמים?
ריבונות - כתב עת מדיני
סיור של אמונה, ריבונות ומעשה
מערכת ריבונות
17-07-2026
קם דור חדש אשר לא ידע את אוסלו, דור בריא הנצמד לאדמת ארץ ישראל, שזכותנו על כולה, דור שלא נותן לבלבל אותו