מחנה שמונים המנדטים

צילום: מירי צחי (ז"ל)

הריבונות נכנסה לשיח הציבורי והמדיני, אבל טרם החלה בשטח. מול הלחצים הצפויים מכיוון הממשל החדש בארה"ב נדרשת ממשלת ימין יציבה ומגובשצ.

יהודית קצובר ונדיה מטר
ראשי תנועת הריבונות
21-03-2021

מזה למעלה מיובל שנים נמנעת מדינת ישראל מהכרעה באשר לעתיד יהודה ושומרון, על אף שגם לימין וגם לשמאל ברור כי מדובר בערש הולדתו ומקור זכויותיו ההיסטוריות של עם ישראל בארצו.

מציאות זו, המציבה סימן שאלה מדיני גדול על גורל אזורים אלו, גוררת בעקבותיה הפעלת לחצים מדיניים קשים על ממשלת ישראל, בתואנה הנשמעת הגיונית ולפיה אם ישראל אינה רואה בשטח זה חלק מריבונותה, מדוע שלא תאפשר למי שטוען לבעלות על שטח זה להקים בו את מדינתו. בנוסף גוררת מציאות זו גלי טרור שמקורם בתקווה הערבית לגירושו של עם ישראל מיהודה ושומרון אם רק יגבר עליו הלחץ הטרוריסטי.

עם זאת, על אף שקמו בישראל ממשלות שמאל "מלא מלא" כנהוג לומר, לא נטשה ישראל את האזורים הללו ולא הקימה בהם בפועל מדינה פלשתינית. הסיבות לכך שונות, החל מהפנמת חשיבות הזיקה ההיסטורית של עם ישראל לאזורים אלה וההבנה שללא זכותנו בשילה, חברון ובית אל לא תהיה זכות מוסרית לאחיזה יהודית בתל אביב, חיפה ואשקלון. לסיבה העקרונית הזו נוספו כישלונות אוסלו שגררו גל רציחות ופיגועים אכזריים. מתוך כך גברה בישראל הבנת משמעות הקמת מדינה פלשתינית חמושה החולשת מגבעות השומרון על גוש דן ונתב"ג, ירושלים וכמעט כל מרכזי האוכלוסין האחרים בישראל.

התווספה לכך גם ההבנה לפיה במזרח התיכון המוותר והנסוג מחפירות חייו מעיד על חולשתו ומזמין את המתקפות הבאות עליו.

תנועת הריבונות קמה על ידי יהודית קצובר ונדיה מטר בשנת 2011, כאשר מטרתה ארוכת הטווח היא שינוי תודעתי-מדיני שיוביל לגדיעת שיח הנסיגות והובלה לשיח של ריבונות והיאחזות בארץ ישראל. לשם כך יצאה התנועה בקמפיינים שתכליתם חיזוק תחושת הזיקה היהודית והישראלית ליהודה ושומרון, היכרות עם החוק הבינלאומי המעניק לעם ישראל ולו לבדו את הזכות להקמת מדינה באזורים אלה והטמעת הערך הציוני-מוסרי-היסטורי של שיבת עם ישראל לארצו, לצד החשיבות הביטחונית והערך הכלכלי הגלומים במהלך החלת הריבונות בשטח זה.

בחבירה של גופים, אישים וארגונים שונים הניבו המהלכים הצלחה מרשימה שבאה לידי ביטוי בהצבעה פה אחד במרכז הליכוד על תמיכה ברעיון הריבונות, ובהמשך בהעלאת שיח הריבונות גם בפני נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ששב והדגיש בנאומיו את שייכותה של ארץ ישראל לעם ישראל.

תכניתו המדינית של טראמפ ניסתה לשלב בין רעיון הריבונות למהלך הקמת מדינה פלשתינית. תנועת הריבונות התנגדה לכל מהלך שיש בו הסכמה עקרונית או מעשית להקמת מדינה שכזו, הסכמה שיש בה חלילה התנכרות לזכותינו הבלעדית על הארץ. התכנית ירדה מסדר היום והוחלפה בהסכמי אברהם.

עם החלפת השלטון בארה"ב ישראל צפויה לשוב לימי הלחצים המדיניים האגרסיביים מבית מדרשו של ברק אובמה. הממשל החדש צפוי לדרוש הקפאות, נסיגות ומו"מ מדיני מואץ להקמת מדינה פלשתינית. מול ממשל זה ומול לחצים שכאלה, שמן הסתם יזכו לתמיכה נלהבת באירופה ובשמאל הישראלי, נדרשת ממשלת ימין רחבה, יציבה ומגובשת.

סקרי דעת הקהל מלמדים על תמיכה של כשמונים מנדטים במפלגות הימין והחרדים התומכים בעמדה המדינית הימנית. מפלגות השמאל המוצהר והמובהק זוכות לכעשרה מנדטים בלבד. על הרוב הימני הדרמטי הזה לבוא לידי ביטוי בהרכבה של הממשלה הבאה. על מנת שהדבר אכן יקרה על מנהיגי מחנה הימין להבין את גודל השעה, להכיר בגודל הסכנה שלפתחינו ולהניח מאחור משקעים אישיים וביקורת הדדית נוקבת ככל שתהיה. עליהם להתגבש להקמת ממשלה משותפת, איתנה וזוקפת גב אידיאולוגי המעבירה את השיח המדיני ממגרש ההתקפלות למגרש הריבונות והציונות.

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
קרע מהמחנה הלאומי? תמיכה גבוהה במיוחד בציבור החרדי בריבונות ובהתיישבות יהודית בעזה ובלבנון
מערכת ריבונות
07-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות בירושלים נחשפו נתונים חדשים המעידים על תמיכה רחבה בקרב הציבור החרדי בהחלת ריבונות ובהתיישבות יהודית. ראשי התנועה: "הציבור החרדי שלח מסר ברור וחד-משמעי להנהגה הציבורית שלו"
ריבונות - כתב עת מדיני
​תמיכה רחבה בציבור הישראלי לעידוד הגירה מרצועת עזה
מערכת ריבונות
07-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות נחשף סקר חדש ממנו עולה ש-73% מהציבור היהודי תומך בעידוד הגירה. "הציבור הישראלי מבקש לראות יוזמה והכרעה"
ריבונות - כתב עת מדיני
רוב משמעותי במחנה הלאומי תומך בהחלת ריבונות ביו"ש
מערכת ריבונות
06-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות נחשפו נתוני סקר מהם עולה כי ל87% ממצביעי הליכוד, הציונות הדתית ועוצמה יהודית וכן 90% ממבצעי ש"ס תומכים בהחלת ריבונות מלאה או הדרגתית ביהודה ושומרון.
ריבונות - כתב עת מדיני
ועידת נוער הריבונות השמינית בתמונות
מערכת ריבונות
06-06-2026
צפו בגלריית צילומים מועידת נוער הריבונות השמינית שהתקיימה בירושלים וממנה עלתה הקריאה להחלת ריבונות עוד טרם הבחירות. צילומים: מור אברג'ל
ריבונות - כתב עת מדיני
המנון תנועת הריבונות נחשף בועידת הנוער
מערכת ריבונות
06-06-2026
צפו הכירו ושננו בעל פה את המנון תנועת הריבונות שנחשף בועידת הנוער השמינית שהתקיימה בירושלים.
ריבונות - כתב עת מדיני
"דור הניצחון מחיל ריבונות": כנס מיוחד בירושלים לקידום ריבונות ביהודה ושומרון - שידור חי
מערכת ריבונות
04-06-2026
בהשתתפות שרים, חברי כנסת, ראשי רשויות ואישי ציבור מובילים מהמחנה הלאומי, ובעיקר בהשתתפות בני נוער. כנס נוער הריבונות ה-8 בקריאה להחלת ריבונות עוד לפני הבחירות.
ריבונות - כתב עת מדיני
תנועת הריבונות לראש הממשלה: "הגיע הזמן לשינוי מגמה ביו"ש"
מערכת ריבונות
28-05-2026
במכתב שנשלח לראש הממשלה, בנימין נתניהו, דורשים בתנועת הריבונות לקדם החלת ריבונות ביהודה ושומרון עוד לפני הבחירות. "אסור לעצור את מהפכת ההתיישבות באמצע הדרך"
ריבונות - כתב עת מדיני
בונים את דור הריבונות הבא
מערכת ריבונות
18-05-2026
דווקא עכשיו, ערב הבחירות, חשוב שקולו של הדור הצעיר יישמע חזק וברור. היכונו לוועידת הנוער ה-8
ריבונות - כתב עת מדיני
*לא לחכות למיליון
יהודית קצובר ונדיה מטר
15-05-2026
מהלכי קום המדינה ואירועי מלחמת ששת הימים צורבים בנו תובנה עקרונית עמוקה הנוגעת לליבם של הימים הללו. כך עושים ריבונות.
ריבונות - כתב עת מדיני
ועידת הריבונות של ערוץ 14. צפו
מערכת ריבונות
14-05-2026
אנשי ציבור קוראים ומסבירים ריבונות. צפו בסרטוני הראיונות בועידת הריבונות של ערוץ 14