הנוער – מנוף חשוב במהפכת מיתוג הריבונות

גרשון אלינסון

יו"ר 'בצלמו': מיתוג רעיון כנורמטיבי הוא עבודה עקשנית ומתמשכת, אך בכוחה לחולל מהפכה. שאיפת הריבונות אמורה להיות נחלת ימין ושמאל כאחד.

מערכת ריבונות
31-07-2022

ביומו הראשון של סמינריון הקיץ של נוער הריבונות קיימו עשרות בני הנוער המשתתפים סדנאות שונות לחיזוק יכולות ההשפעה והיערכות לפעילות ההסברה סביב חזון הריבונות ודרכי הגשמתו.
 
ראשי תנועת הריבונות, יהודית קצובר ונדיה מטר, סיפרו למשתתפים על מפגשים עם קבוצות בני נוער ומבוגרים בעלי חסר מדאיג בידע בסיסי סביב מורשת עם ישראל, ההיסטוריה של העם היהודי והקשר החי לארץ ישראל.
 
קצובר ומטר סיפרו על מהפכת ההתיישבות שהחלה בכוחם של יהודים בודדים שהחליטו לעשות מעשה ולא לשקוע באווירת אבדן הדרך שליוותה את ההנהגה לאחר מלחמת ששת הימים, יצאו להקמת ישובים וכעבור כיובל שנים כוללת ההתיישבות כחצי מיליון מתיישבים, ועם זאת עד כה לא הושלמה שיבת עם ישראל ליהודה ושומרון כל עוד לא הוחלה ריבונות ישראל על אזורים אלה.
 
שי גליק, מנכ"ל ארגון 'בצלמו', שוחח עם באי הסמינריון על הדרכים לניהול מאבקי תודעה. גליק סיפר על ראשית הקמת ארגונו והפעולה הראשונה שביצע לאחר שבמסגרת שירות מילואים במקביל לאחד המבצעים הצה"ליים ברצועת עזה, הראה לו סגן אלוף את המגבלות שמטיל צה"ל על עצמו מול פעילות טרור שמתבצעת מבית החולים שיפא בעזה. כשיצא לביתו ראה פרסום תערוכה של בצלם שצפויה להתקיים בסניף יד לבנים. גליק בחר להגיע, עודו במדי המילואים, אל התערוכה, שם פגש את מנהל בית יד לבנים ובשיחה קצרה על חומרת הצגת תערוכה שכזו הפוגעת בחיילי צה"ל במקום שתכליתו הנצחת חללי צה"ל וכבוד למשפחות הנופלים. התערוכה ירדה.
 
כשפנה לשרת התרבות דאז, לימוד לבנת, וביקש הסבר להצגת תערוכה שכזו, שמע ממנה שמדובר בחופש הביטוי. התשובה הביאה אותו להחלטה להקים את 'בצלמו' במגמה למנוע הכפשה של חיילי צה"ל ומדינת ישראל.
 
גליק סיפר על התפנית שעלה בידו לחולל בעזרת מיתוג נכון, כאשר בחר להגדיר את ארגונו כארגון זכויות אדם, על אף עד אותה העת נחשב תחום זה של זכויות אדם כ"שייך" לארגוני שמאל בלבד. המיתוג הנכון יצר בלבול ביחסה של התקשורת לארגונו. לקח מתבקש מניסיונו שלו הוא ערכו של המיתוג כמחולל שינוי בתפיסה הציבורית אודות מונחים שונים, בהם גם מונח הריבונות.
 
"ריבונות לא צריכה להיות קשורה לימין ושמאל אלא לשאיפה לריבונות בארץ ישראל", אומר גליק וקורא לבני הנוער לקחת חלק משמעותי במהפכת המיתוג. לנוער, הוא אומר, כוח אדיר בעידן הרשתות החברתיות, ובכוחו להפוך נושא הנחשב לשולי לנורמטיבי.
 
דוגמא לתפנית שכזו הוא מוצא בסוגיית העלייה להר הבית שעד לפני כעשרים שנה נחשבה מעשה הזוי ולמעט גרשון סלומון שהקפיד להגיע לשערי ההר בכל חול מועד, לדרוש לעלות, להיתקל בשוטרים שמנעו זאת ממנו ובמבטי תימהון מהעוברים והשבים. ההתמדה הפכה את המציאות וכיום ניתן לעלות להר בנקל. כך מנגד גם פעילותן של נשות הכותל שנחשבה הזויה וכיום יש לה נציג בכנסת ומאבקן הפך למיינסטרים.
 
בדרך שכזו יכול וצריך הנוער לתרום למהפכת התודעה על ידי שיח ציבורי שיראה בחזון הריבונות מהלך נורמטיבי ומתבקש.

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
רגע היסטורי דורש מנהיגות היסטורית
מערכת ריבונות
19-06-2026
אסור לישראל להמתין לאישור מאיש. עליה לעמוד זקופה, לקבוע את עתידה בעצמה ולחזק את אחיזתה בארצה.
ריבונות - כתב עת מדיני
ג'יי. די. ואנס צריך להודות לישראל – במקום להכפיש את המדינה היהודית
מערכת ריבונות
19-06-2026
ישראל היא שאפשרה את הסכם איראן של טראמפ. וושינגטון לא צריכה לגמול לה בכך שתאפשר לטהרן להשתמש במצר הורמוז כדי לבנות מחדש את חיזבאללה. מאת בוב גולדברג
ריבונות - כתב עת מדיני
ישראל היא קו ההגנה האחרון של המערב
יהודית קצובר ונדיה מטר
15-06-2026
בעידן של משבר זהות במערב ועליית האסלאמיזם הפונדמנטליסטי, ישראל אינה רק מגינה על עצמה – היא ניצבת בחזית המאבק על ערכי החירות, הזהות והדמוקרטיה.
ריבונות - כתב עת מדיני
קרע מהמחנה הלאומי? תמיכה גבוהה במיוחד בציבור החרדי בריבונות ובהתיישבות יהודית בעזה ובלבנון
מערכת ריבונות
07-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות בירושלים נחשפו נתונים חדשים המעידים על תמיכה רחבה בקרב הציבור החרדי בהחלת ריבונות ובהתיישבות יהודית. ראשי התנועה: "הציבור החרדי שלח מסר ברור וחד-משמעי להנהגה הציבורית שלו"
ריבונות - כתב עת מדיני
​תמיכה רחבה בציבור הישראלי לעידוד הגירה מרצועת עזה
מערכת ריבונות
07-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות נחשף סקר חדש ממנו עולה ש-73% מהציבור היהודי תומך בעידוד הגירה. "הציבור הישראלי מבקש לראות יוזמה והכרעה"
ריבונות - כתב עת מדיני
רוב משמעותי במחנה הלאומי תומך בהחלת ריבונות ביו"ש
מערכת ריבונות
06-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות נחשפו נתוני סקר מהם עולה כי ל87% ממצביעי הליכוד, הציונות הדתית ועוצמה יהודית וכן 90% ממבצעי ש"ס תומכים בהחלת ריבונות מלאה או הדרגתית ביהודה ושומרון.
ריבונות - כתב עת מדיני
ועידת נוער הריבונות השמינית בתמונות
מערכת ריבונות
06-06-2026
צפו בגלריית צילומים מועידת נוער הריבונות השמינית שהתקיימה בירושלים וממנה עלתה הקריאה להחלת ריבונות עוד טרם הבחירות. צילומים: מור אברג'ל
ריבונות - כתב עת מדיני
המנון תנועת הריבונות נחשף בועידת הנוער
מערכת ריבונות
06-06-2026
צפו הכירו ושננו בעל פה את המנון תנועת הריבונות שנחשף בועידת הנוער השמינית שהתקיימה בירושלים.
ריבונות - כתב עת מדיני
"דור הניצחון מחיל ריבונות": כנס מיוחד בירושלים לקידום ריבונות ביהודה ושומרון - שידור חי
מערכת ריבונות
04-06-2026
בהשתתפות שרים, חברי כנסת, ראשי רשויות ואישי ציבור מובילים מהמחנה הלאומי, ובעיקר בהשתתפות בני נוער. כנס נוער הריבונות ה-8 בקריאה להחלת ריבונות עוד לפני הבחירות.
ריבונות - כתב עת מדיני
תנועת הריבונות לראש הממשלה: "הגיע הזמן לשינוי מגמה ביו"ש"
מערכת ריבונות
28-05-2026
במכתב שנשלח לראש הממשלה, בנימין נתניהו, דורשים בתנועת הריבונות לקדם החלת ריבונות ביהודה ושומרון עוד לפני הבחירות. "אסור לעצור את מהפכת ההתיישבות באמצע הדרך"