בין ריבונות לשלום עם סעודיה, אני בוחר בריבונות

שר האנרגיה, אלי כהן, רואה בכניסת טראמפ לכהונה נוספת בבית הלבן הזדמנות היסטורית להחלת ריבונות ישראל ביהודה ושומרון. מוכן לשלם עבור הריבונות גם מחירים מדיניים.

מערכת ריבונות
17-02-2025

בתפקידיו השונים סביב שולחן הממשלה, כמו גם בתפקידו הנוכחי, פעל שר האנרגיה, חבר הקבינט המדיני ביטחוני, אלי כהן, לקידום ופיתוח ההתיישבות ביהודה ושומרון מתוך ראייה ארוכת טווח של הפוטנציאל הגלום באזורים אלה לעתידה של ישראל, עוד מעבר לחשיבותם האסטרטגית ביטחונית.
 
כשר חוץ לשעבר התבטא השר כהן באחרונה וקבע כי החלת ריבונות ישראל ביהודה ושומרון חשובה בעיניו יותר מהסכם מדיני עם סעודיה, מה שבעיני רבים נחשב ליהלום שבכתר ההסכמים המדיניים עם מדינות ערב. "כשנשאלתי מה חשוב יותר, שלום עם סעודיה או ריבונות, התשובה שלי נחרצת, ריבונות ביהודה ושומרון נמצא מבחינתי גבוה יותר בסדר העדיפות", הוא אומר בראיון ל'ריבונות'.
 
"ברור לי וברור לכולם שבין הירדן לים יכולה וצריכה להיות רק מדינה אחת, מדינת ישראל, מדינת העם היהודי. מדובר בנחלת אבותינו. דרך הימין היא הנכונה ואחרי השבעה באוקטובר רבים התפכחו ומספר תומכי המדיניות שלנו הלך וגדל. עם כניסת הנשיא טראמפ לבית הלבן ישנה הזדמנות היסטורית לקדם ריבונות ביהודה ושומרון", אומר השר כהן.
 
"בכל התפקידים שבהם כיהנתי פעלתי לקדם מהלכים פורצי דרך ביהודה ושומרון", הוא אומר ומציין את קונסוליית הכבוד שנפתחה בתקופתו כשר חוץ בעיר אריאל, קונסוליית כבוד ראשונה ביהודה ושומרון. "עד אז לא התייחסו במשרד החוץ ליהודה ושומרון, אבל בצעד הזה שמתי את יהודה ושומרון על המפה". המדינה המדוברת אמנם מדינה פחות מוכרת, פאפא ניו גיני שמצפון לאוסטרליה, מדינה בת מעל עשרה מיליון תושבים הנחשבת למדינת האי השלישית בגודלה בעולם, אך על אף אלמוניותה היחסית רואה כהן בעצם הקמת הקונסוליה ביהודה ושומרון פריצה תודעתית מדינית, "מדובר באמירה מדינית שנוגעת לכלל יהודה ושומרון", הוא אומר וקובע: "זהו צעד ראשון". עוד הוא מזכיר את ארבע המדינות שהעלו את שגרירויותיהן לירושלים בתקופת כהונתו כשר חוץ, ובהן ארגנטינה ופראגוואי.
 
כשר כלכלה פעל כהן לשימור את אזורי התעשייה ביהודה ושומרון כאזורי עדיפות א' והרחבת אזורי תעשייה נוספים. "עלינו לוודא שלא תהיה אפליה מבחינה חקיקתית של יהודה ושומרון ביחס לשאר חלקי הארץ, ולכן בעיניי היעד החשוב ביותר עם כניסת טראמפ לכהונה בארבע השנים הקרובות הוא החלת ריבונות ביהודה ושומרון, ואני שמח לראות שרבים מהצמרת של ממשל טראמפ רואים בארץ ישראל שבין הים והירדן מדינתו של העם היהודי".
 
להגיד דברים ברורים בלי להשאיר פתח לאשליות שווא
 
השר כהן לא מוכן לקבל גם אמירה לפיה נכון אולי לשמר את המצב כפי שהוא, לא להחיל ריבונות מחד ומאידך לא להקים מדינה פלשתינית, בתמורה לנרמול יחסים עם סעודיה. "צריך לדבר בצורה ברורה ולא לתת למדינות אשליות או לטפח תקוות שווא. אני מתנגד להקמת מדינה פלשתינית בין הים לירדן. דמה לעצמך שנחתום על הסכם שלום כשהצד השני משוכנע שתוקם מדינה פלשתינית ובסופו של יום יתברר להם שלא קמה מדינה שכזו. לכן אני מעדיף לומר בצורה ברורה ולא לתת להבין דברים שאנחנו לא מתכוונים אליהם בקריצת עין. לכן אפעל להחלת הריבונות ולמניעת הקמתה של מדינה פלשתינאית, ואם המחיר הוא שלא יהיו הסכמי שלום עם מדינות ערביות נוספות, אני מוכן לשלם את המחיר הזה".
 
לזאת הוא מוסיף ואומר כי להערכתו ניתן לקדם הסכמי שלום ללא התשלום הפלשתיני, כפי שהיה בהסכמי אברהם, מאחר ו"בסופו של יום המדינות הללו בוחנות את האינטרסים שלהן, והאינטרסים שלהם הם ליצור קואליציה אזורית עם ישראל על יתרונותיה הביטחוניים, המודיעיניים, הטכנולוגיים מול האויב המשותף שזו איראן".
 
"המדינות הללו רוצות את הקשר עם ישראל משום שהיא כבר הוכיחה את היותה מעצמה צבית אזורית, היא היחידה בעשרות השנים האחרונות שפעלה באיראן ומטוסיה עשו בשמי איראן כבשלהם, ישראל תקפה כפי שהמדינות הללו לא יודעות או לא מסוגלות לעשות. לכן גם בפן הביטחוני הסכם עם ישראל הוא אינטרס שלהם".
 
לשם קידום הריבונות, מדגיש השר כהן, תצטרך ישראל ותרצה את התמיכה של הממשל האמריקאי והתיאום עמו. "זה יהיה ההישג הגדול ביותר", הוא אומר ולשאלה אם יתכן ובמידה כזו או אחרת נגלה שטראמפ רואה במנהיגות הרש"פ בכלל ובאבו מאזן בפרט כשותף לציר הבלימה של ציר הרשע האיראני, מה שיקשה על מהלך הריבונות, עונה השר כהן בכנות ואומר כי אינו יודע מה באמת חושב טראמפ על אבו מאזן, אך מפגישותיו עם הבכירים שסביב הנשיא הוא מגלה שמדובר במי שרואים עם ישראל עין בעין את חשיבות המאבק בציר הרשע האיראני מחד ומאידך גם את הזכות ההיסטורית של עם ישראל על נחלת אבותיו.
 
מתקן עוול היסטורי ביהודה ושומרון
 
לתפיסתו זו של השר כהן אודות הקשר ההיסטורי ההדוק בין עם ישראל ליהודה ושומרון השלכות גם על כהונתו הנוכחית כשר אנרגיה ובהקשר זה הוא מספר על מה שהוא מגדיר כתיקון עוול היסטורי שהוא מחולל במשרדו:
 
"תחום האנרגיה הוא מנוע צמיחה כלכלי חשוב, במיוחד מים חשמל וגז. מדובר במנוע צמיחה שמייצר מקורות תעסוקה רבים, הכנסות מארנונה. אני פועל לתקן עוול היסטורי. נכן להיום אין שום תחנת כוח ביהודה שומרון, מה שלא סביר בעיניי. נכון להיום אין ביהודה ושומרון תשתית לגז הישראלי, שהוא כלי מרכזי בהכנסות המדינה. את העוולות הללו אני מתכוון לתקן וכבר הוריתי על תכנון להנחת תשתיות גז ביהודה ושומרון בכלל ובאזורי התעשייה בפרט והקמת תחנות כוח. איתרנו כבר נקודות שבהן אנחנו מתכוונים להקים שש תחנות כוח חדשות".
 
המהלך, אומר השר כהן ייצר מקומות תעסוקה רבים באזורי יהודה ושומרון שלגביהם הוא קובע כי "לא צריכה להיות שום אבחנה בינים לבין כל אזור אחר בארץ". בנוסף, הוא מציין, מוקדי הכוח האנרגטי הללו יכניסו תשלומי ארנונה לרשויות המקומיות הרלוונטיות, מה שיסייע לפיתוח והתעצמות ההתיישבות בה הוא סבור כי עלינו להגיע ל"לפחות מיליון יהודים, ובמשרד אתן את כל הכלים התקציביים לתשתיות שיהיו מוכנות לקליטת תושבים וגם לתעסוקה", דברי השר.


הראיון הופיע לראשונה בגיליון 18 של כתב העת ריבונות. לגיליון לחצו כאן

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
החלום מתגשם
מערכת ריבונות
03-10-2025
את הריבונות רואה השרה גמליאל בראש ובראשונה כביטוי לזכותנו ההיסטורית על ארץ ישראל. איומים והפחדות מדיניות? לגמליאל תכנית סדורה. אגב, גם להגירה נרחבת מרצון.
ריבונות - כתב עת מדיני
מוכנים. אפשר להחיל ריבונות כבר מחר
מערכת ריבונות
02-10-2025
עבודת מטה שהוביל שר האוצר הניחה תשתית חוקית, ארגונית ומשפטית להעברה חלקה ומיידית של יהודה ושומרון לריבונות ישראל. משלימים פער של מעל יובל שנים.
ריבונות - כתב עת מדיני
יש לכם שאלות על ריבונות? הפודקסט הזה עבורכם
מערכת ריבונות
04-10-2025
האזינו לשיחתם של עורך הדין בן ארי, מומחה למציאות המשפטית ביהודה ושומרון ומי שליווה את דו"ח השופט אדמונד לוי, ועורך הדין מיכאל דבורין על משמעות החיים ביהודה ושומרון כיום ועל הנחיצות הבהולה בהחלת ריבונות.
ריבונות - כתב עת מדיני
'השבעה לאוקטובר הבא, ונורא פי כמה, קרוב מכפי שנדמה לנו'
מערכת ריבונות
02-10-2025
מאדם שמאמין שאם רק יהיה לערבים עתיד טוב וכלכלה הם לא ירצו להרוג אותנו, הפך אבידע בכר, תושב בארי, למי שבטוח שרק ריבונות על ארץ ישראל כולה, כשהיא נקייה מאויב, תמנע את הטבח הבא, שעלול להיות גדול פי כמה.
ריבונות - כתב עת מדיני
להיזהר מתרחיש רצועת עזה כפול שש
מערכת ריבונות
02-10-2025
המילה 'ריבונות' לא מסנוורת את ח"כ אביחי בוארון. הוא דורש לדעת מה התוכן שיוצקים למילה הזו ואם ריבונות על בקעת הירדן לבדה לא תפיל אותנו חלילה למלכודת נוסח רצועת עזה כפול שש.
ריבונות - כתב עת מדיני
ליברמן: כל עוד נתניהו ראש ממשלה לא תהיה ריבונות
מערכת ריבונות
02-10-2025
יו"ר 'ישראל ביתנו' מטיל את האחריות על מיסמוס הריבונות שוב ושוב על כתפי ראש הממשלה נתניהו: "גם סמוטריץ' יודע שכל עוד הוא ראש ממשלה ריבונות, גם חלקית, לא תהיה".
ריבונות - כתב עת מדיני
פרס מפעל חיים מ'רגבים' לראשי תנועת הריבונות
מערכת ריבונות
10-09-2025
בכנס תנועת ריבונות הוענק לראשי תנועת הריבונות, יהודית קצובר ונדיה מטר, פרס מפעל חיים לשמירה על אדמות הלאום. צפו בסרטון שהופק לקראת הענקת הפרס.
ריבונות - כתב עת מדיני
רבני הציונות הדתית לנתניהו: אל תחמיץ הזדמנות לריבונות
מערכת ריבונות
10-09-2025
רבני הציונות הדתית בפניה לראש הממשלה בקריאה להחלת הריבונות על יהודה ושומרון ותמיכה בתוכנית ה82%.
ריבונות - כתב עת מדיני
תחזיקו אותי חזק שלא נחיל ריבונות!
יהודית קצובר ונדיה מטר
09-09-2025
שוב הופכים מנהיגי ישראל את ארץ ישראל לקלף מיקוח מדיני, שוב חוזרים אל אותה הבושה הלאומית. התנערו, התעוררו וזקפו את קומתה של האומה. החילו ריבונות.
ריבונות - כתב עת מדיני
"מנתניהו לבן גוריון: הפער בין תגובה להכרעה"
מערכת ריבונות
09-09-2025
ראיון ראש הממשלה לאבו עלי אקספרס, חושף את חולשת ההיגיון הדפנסיבי. כעת, לקראת שנת ה 80 למדינה, נדרשת הנהגה שמכריעה ומעצבת – לא כזו שמגיבה וממתינה. מאמרו של עו"ד מיכאל שפרבר