נצטרך לנקות את השטח מהמפלצות שהקמנו בו

אבי אוחיון. לע"מ

ריבונות יכולה בהחלט להיות אחד הצעדים המשמעותיים בעידן טראמפ, אך היא תהיה כרוכה בהתמודדות חזיתית עם מפלצת הטרור שצמחה ביו"ש ולא נוכל להתעלם עוד ממנה. קרולין גליק בראיון.

מערכת ריבונות
17-02-2025

הרבה מהסיכוי להחלת ריבונות בתקופת תלוי, גם הפעם, בנו ובאופן בו תסתיים המלחמה, מעריכה הפובליציסטית, הסופרת והחוקרת קרולין גליק, מומחית לממשל האמריקאי ויחסיו עם ישראל. "כרגע נראה שהכיוון חיובי, אבל צריך לראות מה קורה בעזה, אם אנחנו באמת מנצחים את חמאס ומה ההשלכות לגבי יהודה ושומרון ולגבי הרש"פ".
 
"לתפיסתי ריבונות תתחיל בפעילות צבאית אינטנסיבית ביהודה ושומרון. הפעילות הזו אמורה לכלול, אולי בכוונה תחילה ואולי כלאחר יד, את פירוקה של הרש"פ שאנחנו רואים את כוחותיה פועלים בג'באליה עם RPG וזה מסוכן מאוד. לג'נין יש פוטנציאל עזתי וצריך לטפל באיומים האלה. בפעילות מול כוחות הרשות, החמאס והג'יהאד האיסלאמי נתחיל לבנות את הבסיס להחלת הריבונות ביהודה ושומרון".
 
בדבריה מפנה גליק את תשומת הלב לעובדה שבניגוד לעבר ראש הממשלה מגדיר את יהודה ושומרון כאחת משבע הזירות שמולן ישראל ניצבת, ו"בתקופה האחרונה כמעט מדי יום אנחנו מקבלים אותו לגבי גודל האיום שעלול להתפרץ עלינו בכל יום אם לא נטפל בו. זה לא יהיה פיקניק. עבאס וכל הרוצחים שנכנסו עם ערפאת וכל הצאצאים שלהם לא ילכו בשקט ולא יוותרו בשקט וכך גם לא חמאס והג'יהאד האיסלאמי. מדובר באיום צבאי של ממש וכאן יש שילוב בין הכורח הצבאי אסטרטגי של ישראל לשלוט בכל יהודה ושומרון כגורם החמוש היחיד לבין הכורח הלאומי שלנו לשמור על המולדת, על יהודה ושומרון. לא נוכל לקבל את השני בלי הראשון. יצרנו כאן מפלצת ונצטרך לפרק אותה".
 
על תפקידו של הממשל החדש במציאות החדשה שתצטרך להיווצר ביהודה ושומרון, אומרת גליק: "הממשל יוכל להעניק גיבוי מדיני לפעילות הצבאית שאנחנו חייבים לבצע ביהודה ושומרון. עד עכשיו לא יכולנו בצע את הפעילות הנדרשת לפירוק האיום הזה כי ממשל ביידן לא חשב שהבעיה היא הימצאות כוחות טרור כאן, אלא הימצאות כוחות צה"ל כאן". גליק מציינת את השימוש שעושה חיל האוויר ביהודה ושומרון, שימוש שלא היה עד כה וכעת מתחיל, אם כי מעט מהנדרש באמת, ובכל זאת יש בכך איתות לשינוי ביחס למתרחש באזור זה כאיום אמתי המצריך מענה של ממש.
 
רוח גבית אמריקאית לצעדים צבאיים הכרחיים
 
"כוחות הביטחון מנעו מאז השבעה באוקטובר מעל עשרת אלפים פיגועים ביהודה ושומרון. זה מספר הזוי. לא מדובר בזירה שקטה. העובדה שאנחנו ממשיכים את אורח החיים הרגיל שלנו כאן, ביהודה ושומרון, היא אשליה אופטית. יש כאן איום של נוכל לחיות לצידו לאורך זמן".
 
להערכתה, מהיכרות עם הכוורת הצמודה לדונלד טראמפ, ישראל צפויה לקבל את הגיבוי המדיני לו תזדקק ישראל במערכה שכזו. "מדובר באנשים שאינם עוינים לישראל, אחרי הממשל העוין ביותר שידענו אי פעם. מדובר היה באותם אנשי אובמה, אותו צוות וכנראה גם אותה יד מכוונת שהייתה בממשל אובמה והמשיכה גם בתקופת ביידן, כאשר מאז 2017 עברה המפלגה הדמוקרטית רדיקליזציה קיצונית ביותר. פגשנו אנשים שפעלו באופן עוין לישראל ברמה שלא חווינו, כמו הסנקציות שהטילו על ישראלים ללא שום הצדקה, ללא שום בסיס משפטי, מבלי שאף אחד נפגע מהפעילות שלהם ולמרות זאת קיבלו טיפול ששמור לראשי מאפיה וסוחרי סמים בינלאומיים".
 
"אנחנו עוברים מממשל עוין ומתעלל, ממשל שמתנגד לחיסול חמאס, שחושב שמדינת ישראל עבריינית בכך שהיא שולטת על יהודה ושומרון, לממשל אוהד. לכן אני חושבת שהם יגבו אותנו בפעילות הצבאית נגד האיום הפלשתיני שנשקף לישראל מיהודה ושומרון".
 
האתגר האיראני לא אמור למנוע ריבונות
 
האם לא נופתע לגלות שטראמפ דורש לעצור כל מהלך של ריבונות על מנת לגבש קואליציה אזורית במאבק נגד הגרעין האיראני? "הטיפול באיראן לא מצריך קואליציה אלא פצצות", משיבה גליק. "ההתמהמהות הישראלית בחיסול הגרעין האיראני נבע למיטב הבנתי מאמברגו הנשק שהממשל היוצא הטיל עלינו. נצטרך לטפל באיום האיראני, ולשם כך אין שום צורך בקואליציה".
 
"אם המשטר הנוכחי בטהרן ייפול כפועל יוצא של מלחמת התקומה הישראלית יתכן מאוד שתקום ממשלה חדשה באיראן שתהיה מעוניינת בחידוש השלום שהיה בין ישראל ואיראן לפני המהפכה ב-79'. אם נמצא את עצמנו מול משטר איראני חדש שלא שונא אותנו ורוצה ביחסי ידידות ושלום עם ישראל, כל הדינמיקה האזורית תשתנה. ימים יגידו איפה תהיה סעודיה במסגרת רה-ארגון אזורי שייגרם מנפילת המשטר האיראני. במצב שכזה כוח המיקוח של סעודיה יהיה קטן יותר וטראמפ יוכל לעשות דברים שונים".
 
במציאות החדשה שיתכן ותיווצר, סבורה גליק, נצטרך לשכנע את הנשיא האמריקאי להתנער מאשליית המדינה הפלשתינית כמתכון לשלום, מה שלא יכול היה לקרות תחת ממשל ביידן, "ממשל שכל התכלית שלו הייתה לחייב אותנו לחיות לצד איומים קיומיים, גם בכל מה שקשור לפלשתינים עוד לפני השבעה באוקטובר וכמובן גם אחרי, וכך גם לגבי איראן. מיד עם הקמת ממשל ביידן הם רצו לחדש את המו"מ הגרעיני מול איראן בידיעה ברורה שזה יוביל לאיראן גרעינית".
 
גליק רואה במציאות הנוכחית הזדמנות היסטורית שאסור לישראל לאבד ברשלנות מדינית. "אנחנו במאני טיים. הניצחונות שהלוחמים שלנו הביאו שמו אותנו במקום שבו לראשונה מזה שנות דור ויותר אנחנו במצב שבו אנחנו יכולים להבטיח את הביטחון של ישראל אולי למאה שנה קדימה, ואם נפספס את ההזדמנות הזו ונפיל את הממשלה הזו מסיבה כלשהי ובכך ניכשל ברגע הזה ולא נממש את ההזדמנות הזו, ההיסטוריה תשפוט אותנו ואת כל מי שידו בדבר לרעה".


הראיון הופיע לראשונה בגיליון 18 של כתב העת ריבונות. לגיליון לחצו כאן

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
החלום מתגשם
מערכת ריבונות
03-10-2025
את הריבונות רואה השרה גמליאל בראש ובראשונה כביטוי לזכותנו ההיסטורית על ארץ ישראל. איומים והפחדות מדיניות? לגמליאל תכנית סדורה. אגב, גם להגירה נרחבת מרצון.
ריבונות - כתב עת מדיני
מוכנים. אפשר להחיל ריבונות כבר מחר
מערכת ריבונות
02-10-2025
עבודת מטה שהוביל שר האוצר הניחה תשתית חוקית, ארגונית ומשפטית להעברה חלקה ומיידית של יהודה ושומרון לריבונות ישראל. משלימים פער של מעל יובל שנים.
ריבונות - כתב עת מדיני
יש לכם שאלות על ריבונות? הפודקסט הזה עבורכם
מערכת ריבונות
04-10-2025
האזינו לשיחתם של עורך הדין בן ארי, מומחה למציאות המשפטית ביהודה ושומרון ומי שליווה את דו"ח השופט אדמונד לוי, ועורך הדין מיכאל דבורין על משמעות החיים ביהודה ושומרון כיום ועל הנחיצות הבהולה בהחלת ריבונות.
ריבונות - כתב עת מדיני
'השבעה לאוקטובר הבא, ונורא פי כמה, קרוב מכפי שנדמה לנו'
מערכת ריבונות
02-10-2025
מאדם שמאמין שאם רק יהיה לערבים עתיד טוב וכלכלה הם לא ירצו להרוג אותנו, הפך אבידע בכר, תושב בארי, למי שבטוח שרק ריבונות על ארץ ישראל כולה, כשהיא נקייה מאויב, תמנע את הטבח הבא, שעלול להיות גדול פי כמה.
ריבונות - כתב עת מדיני
להיזהר מתרחיש רצועת עזה כפול שש
מערכת ריבונות
02-10-2025
המילה 'ריבונות' לא מסנוורת את ח"כ אביחי בוארון. הוא דורש לדעת מה התוכן שיוצקים למילה הזו ואם ריבונות על בקעת הירדן לבדה לא תפיל אותנו חלילה למלכודת נוסח רצועת עזה כפול שש.
ריבונות - כתב עת מדיני
ליברמן: כל עוד נתניהו ראש ממשלה לא תהיה ריבונות
מערכת ריבונות
02-10-2025
יו"ר 'ישראל ביתנו' מטיל את האחריות על מיסמוס הריבונות שוב ושוב על כתפי ראש הממשלה נתניהו: "גם סמוטריץ' יודע שכל עוד הוא ראש ממשלה ריבונות, גם חלקית, לא תהיה".
ריבונות - כתב עת מדיני
פרס מפעל חיים מ'רגבים' לראשי תנועת הריבונות
מערכת ריבונות
10-09-2025
בכנס תנועת ריבונות הוענק לראשי תנועת הריבונות, יהודית קצובר ונדיה מטר, פרס מפעל חיים לשמירה על אדמות הלאום. צפו בסרטון שהופק לקראת הענקת הפרס.
ריבונות - כתב עת מדיני
רבני הציונות הדתית לנתניהו: אל תחמיץ הזדמנות לריבונות
מערכת ריבונות
10-09-2025
רבני הציונות הדתית בפניה לראש הממשלה בקריאה להחלת הריבונות על יהודה ושומרון ותמיכה בתוכנית ה82%.
ריבונות - כתב עת מדיני
תחזיקו אותי חזק שלא נחיל ריבונות!
יהודית קצובר ונדיה מטר
09-09-2025
שוב הופכים מנהיגי ישראל את ארץ ישראל לקלף מיקוח מדיני, שוב חוזרים אל אותה הבושה הלאומית. התנערו, התעוררו וזקפו את קומתה של האומה. החילו ריבונות.
ריבונות - כתב עת מדיני
"מנתניהו לבן גוריון: הפער בין תגובה להכרעה"
מערכת ריבונות
09-09-2025
ראיון ראש הממשלה לאבו עלי אקספרס, חושף את חולשת ההיגיון הדפנסיבי. כעת, לקראת שנת ה 80 למדינה, נדרשת הנהגה שמכריעה ומעצבת – לא כזו שמגיבה וממתינה. מאמרו של עו"ד מיכאל שפרבר