שיח הריבונות - המרכזי בזירה הפוליטית

צילום: מירי צחי

בזירה הפוליטית-מדינית גועש שיח הריבונות. מנהיגי הימין מתחייבים לו ובשמאל מבטיחים מאבק.

מערכת ריבונות
17-12-2019

חזון החלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון ממשיך לתפוס מקום מרכזי בשיח הפוליטי בישראל. הרעיון שעד לא מכבר איש לא עסק בו הפך לתכנית המדינית-פוליטית שכולם דנים בה.
 
בליכוד, מפלגת השלטון, חזון הריבונות הוא אחת הסוגיות המרכזיות בהן דנים שני המתמודדים על כהונת היו"ר ומועמדה לכהונת ראש הממשלה, ראש הממשלה הנוכחי, בנימין נתניהו, והשר לשעבר גדעון סער.
 
כזכור, ראש הממשלה טען לאורך שבועות המו"מ הקואליציוני עם כחול לבן כי הוא דורש לכהן כראש ממשלה לפחות בחמשת חודשיה הראשונים של הקדנציה הבאה על מנת שיוכל להשלים את המהלך שאותו הבטיח טרם הבחירות הקודמות, מהלך הריבונות על בקעת הירדן. לאחר שיושלם מהלך זה, אמר נתניהו, יוכל יו"ר 'כחול לבן' להחליף אותו במסגרת הסכם הרוטציה.
 
מנגד גם הטוען לכתר הנהגת הליכוד, חבר הכנסת גדעון סער, מבהיר כי בכוונתו לקדם באופן מעשי את רעיון החלת הריבונות על מרחבי ההתיישבות ביהודה ושומרון, רעיון בו הוא דוגל ועליו הוא מדבר רבות בשנים האחרונות. סער מזכיר כי החלת הריבונות על מרחבי ההתישיבות תואמת את החלטת מרכז הליכוד כפי שהתקבלה בהצבעה פה אחד לפני כשנתיים.
 
סוגית הריבונות מעסיקה גם את השמאל הישראלי. חבר הכנסת יאיר גולן, איש מפלגת השמאל 'המחנה הדמוקרטי', טען כי הוא רואה לעצמו כיעד פוליטי מרכזי וכמשימת חייו את בלימת יישום חזון הריבונות. "הדבר היחיד שמגדיר אנשי שמאל היום הוא מניעת הסיפוח", אמר בראיון לרדיו 103FM.
 
בתנועת הריבונות מקפידים שלא להביע עמדה במחלוקת הפנימית בליכוד, אך מציינים בשביעות רצון את התבטאויותיהם של נתניהו וסער המביעות מחוייבות לחזון הריבונות. עם זאת מציינים בתנועה כי הגיעה העת לעבור מהצהרות למעשים, ולצד ההבנה שהעם דורש ריבונות על מנהיגי הליכוד ומחנה הימין להוביל את המהלך בפועל.

ראשי התנועה, יהודית קצובר ונדיה מטר, מזכירות את עמדתם הנחרצת של משפטנים בכירים הקובעים כי גם בידיה של ממשלת מעבר סמכות ברורה לבצע מהלכים כדוגמת החלת ריבונות. "הנהגת הימין יכולה, אם רק תרצה, לחולל רגע היסטורי בתולדות העם היהודי, ולא לאבד את שעת הכושר המדינית שנקרתה בדרכה".

 

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
היכן המנהיג בעל החזון והאומץ להחיל ריבונות?
יהודית קצובר ונדיה מטר
22-10-2026
זכותנו על הארץ הזאת אינה מתחילה בהחלטה של האו״ם ואינה תלויה באישורו של העולם.
ריבונות - כתב עת מדיני
תפיסת הביטחון והמדיניות של ישראל במקום אחר לחלוטין
מערכת ריבונות
22-10-2026
כורח המלחמה אילץ את ההנהגה הצבאית והמדינית לתקן שורה ארוכה של תפיסות שסינדלו אותה מול קשת האש שטוו סביבה האיראנית. פרופ' גבי סיבוני שהתריע והזהיר, מסכם את קץ הקונספציה.
ריבונות - כתב עת מדיני
אין אלטרנטיבה. זה או ריבונות או סכנה קיומית
מערכת ריבונות
22-10-2026
כשמפלגות לאומיות נרתעות מלהציג חזון ריבונות ואת הדרך להגיע אליו, המשמעות היא קיבעון תודעתי, לחצים בינלאומיים ונסיגות שאחריתן מדינה פלשתינית. עו"ד נורדמן בראיון
ריבונות - כתב עת מדיני
כך נראית מהפכה ציונית שקטה
מערכת ריבונות
22-10-2026
בזה אחר זה פתח שר האוצר את צווארי הבקבוק שבלמו במשך עשרות שנים את ההתיישבות ביהודה ושומרון. ראש מועצת בקעת הירדן משתאה לנוכח המהפכה ומספר איך כל זה קרה.
ריבונות - כתב עת מדיני
'רק ריבונות ישראלית תביא יציבות אזורית'
מערכת ריבונות
22-10-2026
איך קורה שלמרות הטבח המזעזע האנטישמיות פורחת? מה תיצור ריבונות במרחב המזרח תיכוני? למה מתרחק האמריקאי הממוצע מישראל? שגריר ארה"ב לשעבר משיב ל'ריבונות'
ריבונות - כתב עת מדיני
לשם בדיוק מתקדמת ההתיישבות ביהודה ושומרון
מערכת ריבונות
22-10-2026
איפה היעדר הריבונות פוגע בזכויות האזרח? האם קודמה ריבונות בקדנציה האחרונה? לאן מתקדמת ההתיישבות בעתיד? ואולי ריבונות קצת מפריעה? יו"ר מועצת יש"ע בראיון.
ריבונות - כתב עת מדיני
ציון במשפט תיפדה – הכנס להשבת הריבונות לידי העם
מערכת ריבונות
13-10-2026
בהשתתפות שר המשפטים, ח"כים ואנשי ציבור קיימה תנועת הריבונות את כנס 'ציון במשפט תיפדה' על הדיקטטורה המשפטית והסיכוי לחולל מהפך של ממש ולהשיב לעם את הסמכות להכריע בגורלו.
ריבונות - כתב עת מדיני
לביאות ציון: יהודית קצובר ונדיה מטר
מערכת ריבונות
16-09-2026
זוכות אות 'אריה ציון' לשנת 2026 הן יהודית קצובר ונדיה מטר, ראשי תנועת הריבונות. בפניכם קטעים מהכתבה שפורסמה לכבוד האירוע.
ריבונות - כתב עת מדיני
רגע לפני הבחירות: קמפיין ריבונות טלוויזיוני
מערכת ריבונות
31-08-2026
"דקת הריבונות" היא כותרת קמפיין חדש בהובלת תנועת הריבונות ובשיתוף ערוץ 14 להשבת שיח הריבונות למרכז התודעה הישראלית לקראת יום הבחירות המתקרב.
ריבונות - כתב עת מדיני
אלימות המתנחלים - מה באמת קרה בקוצרא
מערכת ריבונות
14-08-2026
הקמפיין סביב "אלימות המתנחלים" מצא את ה"כוכב התורן" שלו בכפר הערבי קוצרא, מדרום לשכם — והפעם נראה שאפילו שגריר ארה"ב מייק האקבי נפל בשבי הנרטיב. מאמר מערכת באתר 'המהדורה היהודית'